Ingat demam selsema biasa. Rupanya Influenza.

11:56 0 Comments A+ a-

Perasan tak sekarang musim tak menentu. Sekejap panas sangat. Tiba-tiba petang pula hujan turun selebat-lebatnya atau sebaliknya. Ini pun salah satu sistem imun kita jadi tak kuat. Lagi-lagi anak kecil.Bercerita tentang sistem imun simanja. Anak-anak Cikta juga tak terkecuali menerima tamparan hebat dek cuaca yang tak menentu itu tadi.


Baru-baru ni si Umar dan Zulaikha dua-dua dimasukkan ke hospital kerana demam panas 'on-off'. Last masa dibawa ke klinik si Umar 39.5°c, si Zulaikha pula 40°c. Dua-dua terpaksa di masukkan ke ward untuk pantauan Doktor. Mujurlah dapat minta katil sebelah-sebelah. Kalau tidak jenuh juga ibu dan abah nak control.


Mereka disahkan dijangkiti virus influenza. Ya Allah tuhan sahaja yang tau perasaan Cikta dan suami masa tu. Tapi Doktor punya penerangan buat kami lega sedikit. Kata Doktor virus influenza yang menjangkiti anak-anak Cikta tidaklah bahaya cuma perlukan pantauan lebih. Doktor menganggarkan seminggu saja mereka akan demam dan in shaa Allah selepas itu semuanya akan ok. Cuma dalam seminggu tu demamnya akan 'on-off' dan suhunya akan naik sehingga 40°c, itu yang patut dirisaukan kerana dalam keadaan suhu itu, jika anak tidak dipantau. Boleh kena sawan tarik. Nauzubillahhiminzalik.


Jom berkenalan dengan virus influenza.


Influenza terbahagi kepada 3 jenis iaitu A, B dan C.
          Influenza A : Penyebab utama flu terhadap manusia dan haiwan
          Influenza B : Kurang biasa tetapi boleh menyebabkan penyakit yang menyerupai jenis A
          Influenza C : Mengakibatkan selsema sederhana dan jarang dijangkiti.


Komplikasi influenza ini akan menjadi lebih teruk keatas kumpulan berisiko seperti warga tua lebih 60 tahun, kanak-kanak 5 tahun dan kebawah, wanita hamil dan penghidap penyakit jangkitan paru-paru atau penyakit jantung.
Komplikasi influenza ini bergantung kepada status kesihatan seseorang. 


Antara Simptom-simptom dijangkiti influenza adalah seperti :
          1. Demam yang tinggi
          2. Batuk
          3. Sakit kerongkong
          4. Berhingus
          5. Sakit otot dan badan
          6. Sakit kepla dan keletihan


Jika anak anda ada simptom-simptom seperti berikut, bolehlah segera berjumpa Doktor. Kerana virus ini sangat senang merebak melalui angin dan cecair seperti bersin dan batuk orang yang telah dijangkiti.


Untuk meningkatkan sistem imunisasi anak-anak. Shaklee juga ada menyediakan rangkaian supplement yang sesuai untuk kanak-kanak seperti berikut.

Nutriferon. • Melindungi dari Influenza, selsema
 • Membantu seimbangkan respon alergi terhadap persekitaran dan pencemaran udara.
 • Berkesan melindungi virus mikrob seperti selesema, alergi dan inflamasi dan influenza
 • Bagus untuk immune booster pada keadaan ketika cuaca tidak menentu, jerebu dan sebagainya
 • Sangat sesuai diamalkan jika kerap mengunjung ke tempat yang sesakseperti pasar malam, pasaraya, kawasan pelancongan dan berada di luar negara.
 •  Mempertingkatkan keseluruhan sistem imun tubuh dengan mengerahkan sistem pertahanan semulajadi tubuh untuk membunuh T-cells, B-cells & Makrofag
 • Sesuai untuk yang kerap demam dan batuk lebih dari seminggu
Omegaguard. • Meningkatkan sistem imunisasi kanak-kanak dan dapat merawat demam selsema dan batuk kerana Omega 3 ini bersifat panas jadi apabila dimakan automatik memberi kesan panas dalam badan
 • Omega 3 ini mempunyai sifat anti radang dan anti inflamasi jadi ianya amat berkesan untuk mengurangkan serangan asma pada kanak-kanak dan mengurangkan penggunaan inhaler
 • Membantu dalam perkembangan otak kanak-kanak, kajian menunjukkan kanak-kanak yang mula mengambil omega 3 lebih awal ternyata otaknya lebih cergas
 • Dapat merawat penyakit eczema dr dalam, biasanya ibu-ibu ambil alternatif utk menyapu ubat luaran sahaja tetapi beberapa lama kemudian akan muncul kembali. Dengan pengambilan omega 3 dapat mengelakkan masalah eczema.
 • Dengan pengambilan Omega 3 juga didapati kanak-kanak lebih cergas dan aktif dan membantu meningkatkan fokus kanak-kanak semasa belajar.

Mealshake.

Meal Shakes merupakan makanan segera yangrendah lemak dan rendah-glycemic. Rasanya juga enak serta boleh dibancuh dengan mana-mana hidangan atau snek lain. Ia mengandungi19 vitamin utama dan mineral tambahan dan jika dihidang seperti yang disarankan ia kaya dengan sumber kalsium dan protein yang amat diperlukan oleh kanak-kanak untuk membesar, kuat dan sihat.

Untuk mendapatkan supplements Shaklee berserta consultation secara percuma boleh terus berhubung dengan Cikta melalui whatsapp +60127652258.