Bahaya Gout Dan Cara Merawat Gout

10:15 0 Comments A+ a-


Penyakit Gout bukanlah penyakit yang asing bagi kita di Malaysia ini. Malahan ramai yang telah menderita kerananya. Penyakit ini berkait rapat dengan pemakanan. Silap sahaja makan, ada yang menyeret kaki menahan sakit.Apakah itu Gout?

Penyakit Gout ialah sebuah bentuk artritis yang diakibatkan oleh pengumpulan hablur-hablur asid urik pada sendi-sendi. Penyakit ini terlalu menyakitkan dan dalam kebanyakkan kes, hanya menjejaskan satu sendi (monoartritis), khususnya ibu jari kaki.

Istilah gout adalah berasaldaripada perkataan bahasa latin, "gutta" yang membawa maksud 'setitis' disebabkan kepercayaan ketika itu bahawa gout diakibatkan oleh titis humor-humor yang mengerikan dan yang mungkin berkait rapat dengan ketul-ketul mendapan urat.

Peringkat Gout.

Jom kita tengok peringkat-peringkat Perkembangan Gout Yang Sungguh Menyedihkan.
Peringkat Pertama: Darah Yang Pekat, Gelap, dan Mengalir Dengan Perlahan


Peringkat Kedua: Kerap Rasa Letih dan Lesu. Kualiti Tidur Yang Tidak Bagus.

Peringkat Ketiga: Lemah Tenaga Batin atau Mati Pucuk. Persembahan Tidak Tahan Lama

Peringkat Keempat: Serangan Gout pada Ibu Jari Kaki atau Buku Lali

Peringkat Kelima: Serangan Gout Mula Merebak ke Lutut dan Tangan

Peringkat Keenam: Jari-jari Mula Mengeras dan Bengkok

Peringkat Ketujuh: Tofi Mula Menonjol Di Permukaan Kulit atau Bintik-bintik Kutikel Halus Muncul Di Sekeliling Cubing Telinga

Peringkat Kelapan: Masalah Buah Pinggang, Pertumbuhan Batu Karang, Tekanan Darah Tinggi, dan lain-lain Penyakit Sekunder.

Peringkat Kesembilan: Peringkat Terakhir?

Cadangan Untuk Melegakan Kesakitan Akibat Gout.

Peredaran darah di sekitar sendi yang tidak dapat bergerak boleh diperbaiki melalui mandi air suam. Perbuatan ini melegakan bengkak dan mengurangkan penghabluran asid urik. Pastikanlah bahawa kawasan itu kering sebelum mengenakan pakaian.
Pendekatan yang akal untuk merawat bengkak dan keradangan biasa adalah untuk menggunakan pek ais. Bagaimanapun, oleh sebab penghabluran asid urik dipercepat oleh suhu rendah, penggunaan pek ais hanya akan memburukkan keadaan ini. Oleh itu, seseorang harus membuat sebaliknya dan merawat gout dengan kehangatan.

Rawatan Tradisional Gout.

- Rebus kulit kentang dengan air untuk menjadikannya ekstrak kulit kentang. Minum air rebusan itu @ ekstrak kulit kentang.

- Ambil anak pokok durian beserta akarnya sekali (Biji buah durian juga boleh digunakan sebagai ganti anak pokok durian dan akarnya bagi menyelamatkan pokok-pokok durian sedunia). Kemudian rebuskannya (buat sup) bersama dengan kaki ayam (bukan ayam kampung). Sup itu diminum dan kaki ayam itu dimakan. Cara tradisional ini adalah antara cara yang paling berkesan dalam merawat penyakit gout.

- Ambil beberapa helai daun pandan dan rebuskanya.Minum air rebusan tersebut.Amalkan 2 kali seminggu.

sumber : https://ms.wikipedia.org

Dan sekiranya anda mahukan cara yang lebih mujarab Anda bolehlah mendapatkan Vivix Shaklee . Ramai yang telah berpuas hati. Ada yang dahulunya tidak boleh tersalah makan, gout mudah menyerang tapi Alhamdulillah berkat berikhtiar dan istiqamah dengan Vivix Shaklee keadaan kesihatan semakin baik dan gout semakin pulih.

Testimoni Vivix Shaklee

Sekiranya Anda ingin sihat seperti sediakala dan bebas daripada penyakit gout sebelum bacaan asid uric anda semakin meningkat , Anda boleh mencuba Vivix Shaklee dan merasai sendiri kebaikannya.

Untuk keterangan lanjut boleh terus menghubungi Cikta ditalian +60127652258. Konsultasi ekslusif secara percuma untuk kesan yang optimum.


Masita Hassan (Id No. 1268683)