Cara Mengatasi Kekurangan Protein

18:35 0 Comments A+ a-

Protein adalah elemen penting  yang diperlukan oleh tubuh manusia. Protein dapat membekalkan tenaga yang diperlukan untuk tubuh berfungsi dengan baik dan sangat penting untuk perkembangan otot. Protein juga penting untuk perkembangan kuku, kulit  dan rambut yang sihat. Protein terbina daripada gabungan pelbagai unit asas yang disebut sebagai asid amino. Asid amino terdiri daripada 4 unsur utama iaitu karbon, hidrogen, oksigen dan nitrogen.


Kekurangan protein boleh mengakibatkan :-
1) Proses tumbesaran terganggu.
Jika berlarutan ia boleh menyebabkan penyakit kwasyiorkor.  Kwasyiorkor ialah penyakit yang disebabkan pemakanan yang tidak seimbang di kalangan kanak-kanak yang lebih tua.
2) Marsmus
Kanak-kanak dan bayi lebih terdedah kepada kekurangan protein. Marasmus adalah disebabkan kekurangan protein yang sangat teruk. Ia adalah penyakit yang membawa maut yang disebabkan kehilangan berat badan yang terlampau dan dehidration (kehilangan air)
3) Cachexia
Adalah sejenis penyakit yang menyebabkan otot rangka menjadi lemah. Penyakit ini boleh membawa maut.
4) Luka lambat sembuh
5) Sistem imun tubuh menjadi sangat lemah dan kurang daya tahan terhadap sesuatu penyakit.
6) Tubuh menjadi lemah dan lesu


ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP) adalah produk Shaklee yang terlaris dipasaran. Dihasilkan dari tahun 1961 dan sehinggalah sekarang ESP masih lagi sumber protein terbaik untuk tubuh. Ini kerana ESP membekalkan sumber protein yang baik. Kita semua tahu badan kita memerlukan sumber protein setiap hari. Kita boleh mendapatkan  sumber protein dalam makanan seharian kita seperti  ikan, ayam dan daging. Tapi untuk pengetahuan semua ikan, ayam dan daging yang dimasak terlebih dahulu mengurangkan kandungan protein yang ada.Ianya tidakmencukupi untuk badan kita.

Kelebihan ESP  

Fakta #1

ESP dihasilkan menggunakan soya berkualiti tinggi, organik dan Non-GMO. Perkara ini penting kerana soya yang mempunyai ciri-ciri ini tidak akan memberikan kesan yang buruk kepada  jika diambil dalam kadar yang disarankan. Protein soya non-GMO ESP ini dihasilkan bawah kawalan proses yang sangat ketat dinamakan IPP (Identity Preseveration Program) dimana ia dimonitor dan dikawal dari seawal proses penanaman sehingga proses penghasilan ESP itu sendiri.

Manakala soya yang tidak organik menggunakan bahan kimia, pestisid dalam proses penanamannya dan ia mengandungi khasiat yang rendah juga tinggi nitrat dan ia mengundang pada terjadinya kanser. Dan soya jenis GMO pula adalah berkualiti rendah serta lebih mudah dihasilkan, tapi ia berisiko menghasilkan toksin yg tinggi. Disebabkan itu ESP Shaklee dianggap istimewa dan sangat-amat-sungguh berbeza kerana faktor pemilihan yang ketat dijalankan awal waima semasa memilih kacang soya untuk menghasilkan ESP terbaik.

Fakta #2

ESP Shaklee membekalkan sepenuhnya 9 jenis asid amino. Pentingnya mengambil 9 jenis asid amino perlu kerana ia tidak mampu dihasilkan oleh badan manusia itu sendiri dan perlu didapatkan daripada makanan atau minuman. Asid amino yang menyumbang kepada kesihatan sistem saraf, struktur otot, pengeluaran hormon, organ-organ penting dan struktur sel. Ia benar-benar penting untuk kesihatan.

Jika kita tidak mendapat asid amino yang mencukupi  dalam diet seharian anda, kesihatan anda boleh terjejas. Asid amino yang rendah dikaitkan dengan gejala seperti keresahan, lemah tumpuan, keletihan melampau, kemurungan, dan ketidakseimbangan hormon.

Fakta #3

Kacang soya terpilih dicuci dengan air sejuk dalam proses penghasilan ESP,  bukan menggunakan campuran alkohol seperti kebanyakan produk komersial soya yang lain. Soya yang dicuci menggunakan air akan mengekalkan nutrisi terbaik termasuklah isoflavone. Isoflavone merupakan sebatian phytoestrogen yang mempunyai ciri antioksidan yang menghalang dari terjadinya kanser payudara dan kanser prostat. Phytoestrogen dalam soya melindungi tapak reseptor sel dari xenoestrogens dan mana-mana sebatian estrogen yang tidak diingini.

Tidak banyak syarikat pengeluar yang menghasilkan produk berasaskan soya menggunakan kaedah ini. Ini kerana ianya memerlukan  kos yang lebih tinggi. Shaklee memperuntukkan kos yang tinggi untuk  memastikan hasil yang terbaik dalam produknya.

Fakta #4

Dr Shaklee telah menemui kaedah utk menyingkirkan bahan anti-tiroid dan anti-pertumbuhan dalam soya. Soya yang mentah mengandungi enzim anti-tyrosine, dan kaedah mencuci kacang soya dengan menggunakan air akan mengekalkan enzim tersebut.

Fakta #5

Proses penghasilan ESP tidak menggunakan kaedah  pemanasan dengan suhu yang tinggi. Selain ia boleh merosakkan protein pada soya tersebut ia juga mengakibatkan tiada lagi isoflavon yang tinggal. Sebagai contoh , sos soya dan minyak soya tidak mempunyai isoflavon yang tinggal. Dalam usaha untuk membuat " protein sayuran bertekstur a.k.a Textured Vegetable Protein (TVP) ", ia dimasukkan melalui suhu yang tinggi, proses stim tekanan tinggi yang menyebabkan soya itu menjadi karsinogen atau penyebab kanser . TVP adalah apa yang digunakan dalam daging pengganti soya dan ia juga harus dielakkan . Jadi, jika anda menelan soya komersial yang terlebih masak (dipanaskan dengan suhu tinggi), ya ia akan menyumbang kepada sel-sel kanser yang terbentuk dalam badan.

Maka disebabkan itu jugalah kita tidak menggalakan membancuh ESP dengan air yang bersuhu tinggi (air mendidih).

Fakta #6

Pengambilan ESP mengikut sukatan yang disarankan mampu mengurangkan paras kolestrol yang tinggi. ESP adalah rendah lemak dan juga bebas kolestrol, berbeza dengan protein daripada daging, telur mahupun produk tenusu. Dalam banyak kajian telah terbukti soya bagus untuk mengurangkan paras kolesterol yang tinggi iaitu sekitar 10%. Ujian klinikal terkawal telah mendapati bahawa 25 gram soya dalam diet harian boleh mengurangkan tahap kolesterol LDL sementara mengekalkan HDL kolesterol. Ia juga dapat menghalang pembentukan plak , melambatkan pertumbuhan plak yang ada , mengurangkan risiko pembentukan darah beku , menurunkan tekanan darah, dan meningkatkan keanjalan saluran darah.

3 sudu besar ESP memberikan 14g protein soya isolate.

Fakta #7

ESP Shaklee telah ditambahkan dengan kalsium yang membekalkan 500mg kalsium dalam sukatan 3 sudu besar sehari. Ini kerana ketika minyak dari soya dikeluarkan ia menjadikan makanan berasid dan apabila kalsium ditambah ia menjadikannya bersifat neutral semula.

SIAPA PERLUKAN ESP?

ESP adalah sesuai untuk semua seperti :
1. Individu yang sibuk dengan kerja seharian.
ESP membantu memberi tenaga berpanjangan, badan lebih sihat dan cergas.
2. Mereka yang ingin menguruskan badan.
Hanya bancuhan ESP dengan minuman kegemaran pada setiap pagi, memberi rasa kenyang yang lebih lama. Jadi tidak perlulah sarapan yang berat lagi.
3. Ibu-ibu yang menyusukan.
 Membantu ibu supaya cergas dan tidak letih maka pengeluaran susu untuk bayi juga akan lebih banyak dan menghasilkan susu yang berkualiti untuk kesihatan bayi.
4. Mereka yang menderita kencing manis.
mempunyai indeks glisemik yang rendah, jadi akan melambatkan penyerapan glukosa  dan mengawal paras glukosa dalam darah.
5. Mereka  yang mementingkan penjagaan kulit.
Protein penting kepada mereka yang ingin kulit yang cantik dan ton warna yang sekata. Kekurangan protein boleh menyebabkan kesan parut jerawat menjadi hitam, maka dengan pengambilan protein yang mencukupi parut hitam itu dapat dipudarkan sedikit demi sedikit dan kulit akan kelihatan lebih cerah dan berseri.
6. Kaum lelaki
Untuk kesihatan yang optimum, tenaga yang berpanjangan, serta membantu melindungi daripada sakit yang kronik seperti sakit jantung, tekanan darah tggi dan kanser prostat.
7.Pelajar dan pekerja atau individu dewasa.
 Sebagai pemberi tenaga yang berpanjangan dan membantu dalam masalah kurang daya tumpuan.
8. Individu yang baru lepas menjalani pembedahan atau bersalin atau juga kemalangan.
ESP membantu dalam memulihkan sel-sel badan serta membantu mengatasi masalah hb low dan mempercepatkan penyembuhan luka.
9. pasangan yang inginkan anak.
ESP memulihara kesihatan dalaman serta menyediakan diri dgn tenaga dan kesihatan optimum. Protein adalah makanan kepada sel-sel tubuh kita jadi ianya dapat membantu memperbaikitahap  kesuburan.
10.Wanita yang sering mengalami senggugut atau  gejala PMS yang teruk.
Membantu wanita yang kerap mengalami masalah ini agar lebih sihat dan selesa. Badan akan menjadi sangat lemah ketika ini dan ianya juga dapat membantu memberikan tenaga.
11. Mereka yang ingin lemah sistem imunisasi.
Membantu menyihatkan tubuh daripada tahap sel, maka secara tak langsung,ia membaiki pertahanan tubuh kita daripada penyakit.
12. Pesakit gastrik atau Migrain
Dengan khasiat yang ada pada ESP, ianya dapat membantu mengurangkan masalah angina dalam badan juga mampu memberikan rasa selesa kepada mereka yang mengalami masalah kesihatan.
Pendek kata, semua golongan memerlukan ESP untuk melengkapkan protein dan ESP adalah sumber protein yang sangat baik untuk semua.

Testimoni ESP.Untuk mendapatkan sumber protein terbaik ini, Anda boleh terus whatsapp Cikta ditalian +60127652258. Cikta juga akan membantu memberikan konsultasi eksklusif secara percuma kepada anda.