Tips Kuruskan Badan Secara Sihat Dan Berkesan Selepas Bersalin

00:45 0 Comments A+ a-

Menjadi impian semua wanita ingin memiliki tubuh langsing dan menawan. Tetapi proses kehamilan menyebabkan tubuh akan mengalami proses penuaan lebih cepat dan kegemukan adalah antara risiko yang paling merisaukan. Adakah tips kurus selepas bersalin selamat untuk ibu yang menyusukan?
Perasan Atau Tidak Berat Susah Turun Selepas Bersalin? Mengapa Ya?Sebelum Anda meneruskan pembacaan mengenai tips kurus selepas bersalin, Cikta ingin kongsikan beberapa faktor yang menyebabkan berat badan susah hendak turun selepas proses melahirkan. Walaupun kebiasaannya orang luar disekeliling kita faham akan keadaan kita tetapi kita berperang dengan emosi sendiri, hilang keyakinan akibat penambahan berat  badan yang mendadak.

1. Abaikan pengambilan sarapan.

Sarapan adalah penting untuk menjana tenaga harian anda. Sarapan juga dapat membantu menjana metabolisma tubuh untuk bekerja dengan lebih efisyen sepanjang hari anda.Dengan kehadiran bayi, waktu diawal pagi anda akan lebih tertumpu kepada bayi. Anda mungkin boleh meminta suami menyediakan sarapan seringkas yang boleh seperti semangkuk oat dengan buah buahan atau roti telur pun sudah memadai.

2. Kurang waktu untuk berehat dan tidur

Didalam tempoh berpantang kebiasaannya ibu kurang tidur dan rehat kerana melayan keperluan bayi yang baru lahir. Waktu rehat yang tidak mencukupi, paras kortisol akan meningkat dan menyebabkan metabolism tubuh juga terganggu. Olehsebab itu tubuh tidak dapat membakar kalori dengan efisyen.
Belajar untuk kawal stess dan cuba elakkan kafein untuk menstabilkan paras kortisol dalam tubuh anda.

3. Waktu makan yang tidak menentu.

Sebagai ibu yang baru melahirkan, memerlukan anda untuk menjadi seorang yang bisa melakukan banyak perkara dalam satu masa (multitasking). Perkara ini kebiasaannya menyebabkan anda tidak sempat untuk menjamah makanan pada waktu yang sepatutnya atau boleh jadi anda terus lupa untuk makan. Adakalanya ibu tidak dapat makan secara ‘normal’ dengan kehadiran anak kecil. Namun dinasihatkan supaya jangan pula anda bergantung kepada snek ringan untuk mengalas perut. Ini kerana snek ringan tidak mempunyai kualiti kalori yang baik untuk keperluan tubuh.

4. Makan tengah malam.

Kebiasaannya tengah malam adalah waktu lapang untuk anda, maka anda mengambil keputusan untuk membalas dendam dengan mula makan dengan kuantiti yang banyak sehingga kenyang dan tidur. Tahukah anda bahawa hal inilah menyebabkan anda cepat gemuk.

Anda dinasihatkan untuk memilih makanan dengan kalori yang rendah dan mengenyangkan seperti salad, buah-buahan atau yogurt untuk diet sihat anda.

5. Makan sambil berdiri.

Bila mempungai anak kecil ini bukan sahaja makan berdiri, adakala anda terpaksa makan sambil berlari apabila anak kecil tiba-tiba sahaja menangis. Sampai satu tahap, apabila bayi jiran menangis pun anda akan ingat bayi anda yang menangis.

Menurut kajian oleh laman web PopSugar, tabiat makan berdiri ni adalah menjadi salah satu punca kita akan makan secara berlebihan tanpa kita sedari.

6. Mengabaikan kesihatan.Tidak dapat dinafikan, bayi yang baru lahir adalah segala-galanya bagi anda. Namun, ianya bukanlah alasan untuk anda mengabaikan kesihatan dan penampilan anda. Ketahuilah bahawa kesihatan anda lebih penting dijaga. Ini kerana andalah yang bertanggungjawab menjaga mereka.

Tips Kurus Selepas Melahirkan, Selamat Untuk Ibu Menyusu.

Apapun matlamat anda, kesederhanaan adalah amat penting dalam diet anda. Pastikan tips kurus yang diamalkan sesuai dengan kebolehan anda dan tidak terlalu ekstrim untuk Ibu menyusu. Ini adalah kerana penghasilan susu yang berkhasiat kepada bayi anda lebih utama. 

Tanpa anda sedari menyusukan bayi adalah salah satu tips yang paling efisyen untuk ibu selepas bersalin bagi menurunkan berat badan. Tips lain untuk kurus selepas bersalin adalah seperti:-

 1. Penyusuan ekslusif selama 6 bulan atau lebih.
 2. Berbengkung juga membantu untuk membentuk semula perut yang menggelebeh selepas bersalin
 3. Berpantang secara berdisiplin.
 4. Bertungku.
 5. Memilih diet yang sihat dan seimbang.
 6. Mengambil supplement atau makanan tambahan untuk menampung keperluan nutrisi yang sangat diperlukan oleh ibu menyusu.

Anda perlu tahu, Ibu menyusu akan menghadapi pelbagai cabaran seperti mudah letih dan stress. Mana tidak nya, Anda akan mengalami suatu perubahan besar dalam rutin harian apabila telah bergelar ibu.  Makan tidak menentu, masa dan penampilan juga tidak terurus. Bagaimana nak kurus??Bila bayi sudah mencecah 6 bulan baru sedar berat tidakmahu turun-turun.

Percayalah bahawa  Ibu menyusu amat memerlukan nutrisi secukupnya untuk menampung keperluan tubuh dan permintaan susu untuk bayi. Oleh itu, Set Penyusuan Shaklee adalah pilihan terbaik untuk ibu-ibu menyusu yang mementingkan penghasilan susu untuk bayi yang berkualiti dan sekaligus mendapatkan berat badan unggul. Anda akan tampak lebih sihat, kurus dan menawan waima sudah beranak 4. In shaa Allah.

Bagi Ibu-Ibu yang serius ingin menurunkan berat badan disamping menyusu bayi, Cikta galakkan anda untuk mengambil dan mengamalkan Set Penyusuan dan Kurus Shaklee yang lengkap. Mengapa ia perlu lengkap? Ini adalah kerana, set ini terdiri daripada gabungan produk yang lengkap dari segi nutrisi untuk Ibu berpantang dan penghasilan susu untuk bayi.Set Penyusuan dan Kurus Shaklee ini terdiri daripada 7 jenis produk :
 1. Vitalea (Multivitamin)
 2. Vitamin C
 3. Bcomplex
 4. Alfalfa Complex
 5. Ostematrix
 6. Energizing Soy Protein.
 7. Lecithin

Setiap satu suplemen ini mempunyai fungsi yang tersendiri dalam membantu Ibu-Ibu yang menyusukan anak untuk menurunkan berat badan secara sihat tanpa perlu menahan lapar. Kelebihan bagi ibu yang menyusu bayi iaitu secara automatik 500 kalori dibakar setiap hari. Tak perlu untuk berlari 1 jam seperti orang lain. Mudah sahaja kan? Suplemen di atas dapat membantu mempermudahkan urusan seharian anda.

Ringkasnya, 7 kelebihan Set Lengkap Penyusuan Dan Kurus Shaklee adalah seperti :
 1. Membantu penghasilan susu yang lebih cepat, kuantiti yang lebih banyak dan lebih pekat
 2. Membantu menjadikan tubuh ibu sentiasa cergas dan bertenaga.
 3. Membantu menjadikan kulit Ibu dan anak lebih cantik dan berseri.
 4. Membantu menjadikan emosi Ibu lebih stabil dan lebih ceria.
 5. Membantu Ibu menyusu menurunkan berat badan secara sihat dan berkesan.
 6. Ibu akan rasa kenyang lebih lama dan lambat lapar.
 7. Membuatkan pembuangan lebih lawas dan mengurangkan risiko sembelit dan buasir.


Berminat untuk tampil kurus, sihat, cergas dan cantik berseri selepas habis berpantang?


Dapatkan Set Penyusuan dan Kurus Shaklee secara lengkap anda hari ini. Hubungi Cikta untuk sebarang pertanyaan dan info lanjut.Puan Masita Hassan

Call / sms / WhatsApp :  +6012-7652258

Email : masitahassan86@gmail.com

Fanpage : Vitamin Keluarga Anda Johor Bahru


Facebook : Masita Hassan