Atasi Masalah Sembelit Ketika Hamil Dan Berpantang.

03:10 0 Comments A+ a-

Sembelit adalah masalah biasa yang dihadapi wanita semasa hamil dan berpantang. Ini diakibatkan oleh tekanan uterus anda yang semakin membesar ke atas rektum, serta hormon-hormon kehamilan yang memperlahankan pergerakan makanan melalui salur penghadaman. adakalanya pil zat besi juga boleh membuatkan ianya menjadi lebih teruk.


Sembelit bukanlah suatu masalah besar bagi kebanyakan wanita hamil, tetapi jika ianya berlarutan, sembelit boleh menyebabkan buasir. Ia boleh jadi menyakitkan, gatal dan tidak selesa. Buasir biasanya reda sendiri tidak lama selepas anda bersalin.

Tetapi mengapa kita kena tunggu sehingga ianya menjadi teruk jika kita boleh mengelakkannya, bukan?

Kaedah-kaedah yang boleh membantu mengurangkan risiko sembelit adalah seperti :

- Jangan sesekali menahan atau membiarkan tanda untuk ke tandas.
- Pastikan anda minum air mineral secukupnya dan lakukan senaman walaupun sedikit.


- Amalkan makan makanan berserat tinggi seperti bijirin bijian penuh, roti bijian penuh dan buah-buahan serta sayur-sayuran segar setiap hari. Jika anda tidak biasa makan makanan berserat tinggi, masukkannya ke dalam diet anda secara beransur-ansur. Ini dapat mengelakkan anda mengalami kembung perut dan angin.
- Melakukan aktiviti seperti berjalan, berenang, mengayuh basikal senaman dan yoga boleh membantu mengurangkan sembelit, dan membuatkan anda berasa lebih cergas serta sihat.

Harus diingat! Jangan mengambil ubat-ubatan berbentuk julap yang ada didapati di pasaran tanpa mendapat sebarang nasihat daripada doktor  terlebih dahulu.

Set Cadangan Untuk Membantu Ibu  Atasi Masalah Sembelit Ketika Mengandung Dan Berpantang.


B Complex
Di dalam buku “Vitamin Bible For The Twenty-First Century” oleh Earl Mindell. Ia ada mengatakan bahawa, terjadinya sembelit menunjukkan petanda bahawa tubuh seseorang itu kekurangan vitamin B. B Complex ternyata dapat membantu melengkapkan kekurangan itu.


Sustained Release Vitamin C
Vitamin C terbukti membantu mengatasi masalah konstipasi yang ringan. Vitamin C mempunyai kesan laksatif . Ini sebenarnya berguna untuk individu yang mempunyai masalah sembelit. Tapi adalah penting memilih Vitamin C yang selamat untuk Ibu yang sedang hamil, adalah dicadangkan untuk tidak mengambil vitamin C melebihi 6000mg sehari.


Ostematrix
Ostematrix membantu melancarkan pembuangan. Ia bukan hanya sekadar kalsium biasa. Di dalamnya juga terdapat mineral lain. Antaranya adalah Magnesium.

Magnesium dalam Ostematrix untuk membantu memaksimakan penyerapan kalsium ke dalam tulang kita bagi mengelakkan kejadian batu karang di kemudian hari.

Ia juga mempunyai fungsi unik yang lain iaitu untuk membantu melawaskan pembuangan kita :
- Membantu melegakan dan melembutkan otot usus dan menyebabkan pergeratkan otot usus menjadi lebih lancar.
- Membantu menarik air kedalam usus. Ini akan menyebabkan kandungan air di dalam usus bertambah seterusnya membantu melembutkan najis.

Untuk maklumat lanjut tentang Supplement Shaklee boleh terus menghubungi Cikta.


Puan Masita Hassan.
Call / sms / WhatsApp :  +6012-7652258
Email : masitahassan86@gmail.com
Fanpage : Vitamin Keluarga Anda Johor Bahru
Facebook : Masita Hassan