Kenali Apa Itu Kanser Dan Ikhtiar Merawatnya.

10:40 0 Comments A+ a-

Petang tadi Cikta diizinkan Allah untuk pergi melawat emak kepada kawan baik Cikta yang menghidapi suatu penyakit dan kini sudah ke tahap yang kronik. Tergamam lidah tidah terluah kata-kata apabila dikelilingi pesakit-pesakit yang menderita penyakit itu. Sebenarnya Cikta tak pernah terfikir langsung nak membaca tentang penyakit ini sebelum ada orang yang terdekat menderita kerananya.


Penyakit apa itu ya? Ianya penyakit kanser. Allah! Cuba bayangkan sedang sihat tiba-tiba terasa seperti simptom kekurangan darah, dikejarkan ke hospital. Dan bila ujian dilakukan disahkan menghidap kanser dan telah ke tahap yang agak teruk. Terduduk anak-anak mendengarnya. Doakan emak kawan baik Cikta itu dipanjangkan umur dan dapat melawan penyakit itu ya. Amin.

So oleh kerana peristiwa itu, terpanggil Cikta untuk berkongsi sedikit maklumat penyakit ‘silent killer’ ini kepada semua. Harap dengan perkongsian ini. Ramai yang lebih ‘alert’.

Apa Itu Kanser?

Kanser adalah penyakit dimana ianya disebabkan oleh pertumbuhan yang tidak terkawal sel-sel yang tidak normal atau abnormal di dalam badan. Ia dikatakan berpunca daripada kegagalan sistem imun berfungsi dengan baik. Kanser yang tidak dirawat boleh menyebabkan penyakit yang serius dan boleh membawa kepada kematian.

Seperti kita sedia maklum, tubuh kita terdiri daripada trilion sel-sel hidup. Sel-sel badan yang normal akan berkembang, berpecah untuk membuat sel-sel baru dan juga mati dengan cara yang teratur. Pada tahun awal kehidupan seseorang, sel-sel normal akan berkembang dengan lebih cepat untuk membolehkan mereka membesar. Apabila seseorang itu telah menjadi dewasa, kebanyakan sel-sel berpecah hanya untuk menggantikan sel rosak, sel mati atau untuk membaiki kecederaan.

Penyakit kanser ini bermula apabila sel-sel di bahagian badan mula tumbuh di luar kawalan. Pertumbuhan sel kanser adalah berbeza daripada pertumbuhan sel yang normal. Ia tidak mati, sebaliknya terus berkembang dan membentuk sel yang baru, yang tidak normal. Sel-sel kanser juga boleh menyerang tisu-tisu yang lain kerana ia tumbuh dari dalam, sesuatu yang sel normal tidak boleh lakukan. Pertumbuhan di luar kawalan dan menyerang tisu-tisu lain adalah apa yang membuatkan sel menjadi sel kanser.

Ini disebabkan sistem pengawasan imun badan yang tidak aktif. Sistem pengawasan imun yang aktif akan memilih, mengenalpasti dan memusnahkan agen karsinogenik (agen penyebab kanser) yang setiap hari memasuki badan kita. Mereka yang mempunyai sistem imun yang sihat dan kuat akan terhindar daripada kanser. Mereka yang tindakbalas sistem imunnya tidak berfungsi dengan baik berhadapan dengan risiko kanser yang lebih tinggi.

Masalahnya sekarang adalah semakin hari sistem imun kita semakin lemah. Keadaan yang melemahkan sistem imun kita adalah seperti pencemaran udara, racun perosak, bahan tambahan dalam makanan, kekurangan nutrien, tekanan dan lain-lain lagi. Justeru kita perlu meningkatkan pertahanan imun semula jadi kita untuk melindungi diri kita daripada kanser.

Jenis-jenis Kanser

Jenis yang paling biasa adalah seperti:
- Kanser prostat
- Kanser paru-paru
- Kanser payudara
- Kanser hati
- Kanser kolon atau kolorektal
- Kanser pundi kencing
- Kanser ovary
- Kanser endometriu
- Kanser tulang
- Kanser kulit
- Leukemia.

Bolehkah Supplement Shaklee Merawat Kanser?

Supplement Shaklee bukanlah dicipta untuk merawat sesuatu penyakit. Ini kerana supplement adalah makanan tambahan bagi melengkapkan nutrisi yang diperlukan badan akibat kekurangan pengambilan nutrisi dalam makanan seharian kita. Supplement juga bukanlah ubat.

Ikhtiar Rawat Kanser Dengan Vivix Shaklee.

Mungkin ramai yang tidak percaya apabila dikatakan Vivix Shaklee boleh membantu merawat kanser. Kali ini, Cikta ingin berkongsi tentang testimony daripada orang Malaysia sendiri. Ini adalah kisah benar.


Pernahkah anda mendengar nama Law Chu Hian? Beliau dulu seorang yang terkenal sebagai pembaca berita Edisi Siasat NTV7. Kerana suatu musibah yang dihadapinya kini beliau sudah lama berhenti berkhidmat di NTV7, 'turning point' yang merubah seluruh kehidupan beliau. Apakah 'turning point' yang berlaku kepada beliau?


Law Chu Hian yang beberapa tahun dahulu telah disahkan mengidap kanser paru-paru. Namun itu semua tidak mematahkan semangat beliau untuk berikhtiar menjadi sihat. Beliau telah membuat keputusan mengamalkan vitamin Shaklee sebagai makanan tambahan untuk melawan penyakit kanser ini. Mari kita baca luahan Mr Law Chu Hian ini.

‘Saya bertemu dengan Shaklee selepas satu tahun menjalani kemoterapi saya. Ya, saya seorang yang penghidap kanser yang masih hidup. Pada awal Disember 2003, saya telah didiagnosis dengan tumor paru-paru, dan untuk lebih tepat, Germa-sel Tumor. Berita itu datang sebagai tamparan yang dahsyat kepada semua aspek dalam hidup saya kerana saya tidak pernah jangka yang saya akan didiagnosis sebagai pesakit kanser. Bahagian yang paling mencabar untuk menjadi seorang pesakit kanser adalah rawatan itu sendiri. Saya telah melalui rejim kemoterapi selama tiga bulan. Percayalah, ia adalah neraka! Mimpi ngeri yang paling teruk ialah muntah itu sendiri. Apa sahaja pergi ke perut saya, saya akan muntah dalam masa yang singkat, dan trauma itu berakhir dengan muntah darah.

Sejak itu, saya menjadi vegetarian tulen, yang bermaksud dalam diet saya, tiada daging, tiada telur, tiada susu, tiada bawang putih (kecuali Garlic Kompleks Shaklee), dan tidak ada bawang. Sebelum saya bertemu dengan Shaklee, saya benar-benar tidak bertenaga dan lesu, dan semua orang menasihati saya supaya tidak menjadi vegetarian, tetapi dari pembacaan saya dan pengalaman peribadi saya dengan pesakit, saya menyedari bahawa menjadi vegetarian adalah terbaik untuk kesihatan saya tidak begitu memuaskan.

Segala-galanya berubah selepas Shaklee datang ke dalam hidup saya pada Julai tahun ini. Bukti terbaik adalah keputusan pemeriksaan perubatan baru-baru ini saya. Selepas mengambil Shaklee selama kira-kira empat bulan, saya pergi untuk   temujajnji setiap enam bulan sekali untuk pemeriksaan perubatan. Saya sangat gembira apabila mengetahui bahawa “kad laporan” saya SEMPURNA!
Orang sentiasa bertanya kepada saya, “Apakah produk Shaklee yang anda ambil?” Dan jawapan saya sentiasa,” Semua! ” Memang betul, SEGALANYA, kerana ia adalah daripada makanan tambahan untuk penjagaan kulit dan penjagaan rambut, dan semua produk isi rumah, saya Shaklee-kan hidup saya.

Walau bagaimanapun, apabila saya pertama kali mula mengambil Shaklee, saya mengalami krisis penyembuhan (healing crisis) Saya mengalami batuk sehingga paru-paru saya seperti meletup! Dengan kepercayaan dan keyakinan dalam produk Shaklee dan sistem imun saya sendiri saya, saya teruskan juga. Dan sekarang, saya mula menikmati masa, kesihatan dan kebebasan kewangan.
Sekali lagi, saya berterima kasih kepada Dr Shaklee untuk memberikan dunia yang terbaik dan kerana telah membenarkan saya untuk benar-benar menikmati kebebasan dalam kehidupan. Terima kasih, saya sukakan anda, Dr Shaklee! Dan saya cintakan ibu bapa saya untuk semua perkara yang indah mereka memberi saya sepanjang hidup saya. “- Master Law Chu Hian


Bagaimana Vivix Boleh Membantu Pesakit Kanser?

Resveratrol merupakan salah satu kandungan dalam Vivix yang telah dirujuk lebih daripada 2,000 penerbitan penyelidikan termasuk beberapa kajian yang dijalankan oleh Harvard University, National Institute  of Aging, National Cancer Institute, dan banyak lagi. Dan Resveratrol adalah anti Kanser.

Resveratrol merupakan perubatan semulajadi pertama yang mempunyai bukti kukuh menunjukkan ianya menghalang atau menghentikan pelbagai peringkat kanser. Resveratrol bukan sahaja menghindar kanser, malahan ianya dicadangkan sebagai rawatan tambahan.

Ini kerana resveratrol terbukti memperlahankan atau menghentikan tahap tertentu kanser. Resveratrol boleh menghalang kanser dalam melalui beberapa cara:
- boleh menyekat penyerapan estrogen dan androgen (tidak kira sel kanser itu mempunyai reseptor negatif atau positif)
- boleh memodulasi ekspresi gen
- boleh menyebabkan sel kanser mati melalui penyahasetilan

Keistimewaan Vivix Shaklee.

1. Membantu memperbaiki DNA.

Setiap hari tubuh kita akan mengalami kerosakan DNA (salah satunya adalah diakibatkan oleh radikal bebas) yang menyebabkan proses penuaan terjadi begitu cepat. Vivix membantu melindungi DNA sel tubuh kita dan melambatkan proses tersebut. Vivix sangat sesuai diambil oleh mereka yang selesai menjalani rawatan pemulihan kanser, misalnya kimoterapi, bagi mengembalikan sel tubuhnya kepada keadaan asal.

2. Membantu memperbaiki tenaga sel.

Semakin tubuh kita terdedah kepada penuaan, semakin cepat sel tubuh kita akan kehilangan tenaga. Ianya akan menurunkan fungsi sel. Vivix dapat membantu menguatkan sel tubuh.

Juga dapat membantu meningkatkan fungsi otak, kardiovaskular, imuniti dan sendi. Semakin tua semakin kita akan rasa sakit disana dan disini, ingatan juga semakin pudar. Vivix membantu mengembalikan keremajaan.

Selain itu Vivix Shaklee juga dapat :
- Menggalakan penuaan yg sihat – awet muda dan anti-penuaan
- Membantu mengelakan kanser – merencat sel kanser dari menjadi semakin serius
- Mengurangkan risiko penyakit jantung – melindungi jantung
- Mengurangkan kompilasi diabetes / kencing manis
- Meningkatkan kesihatan arthritis dan menyokong kesihatan sendi – melindungi saraf
- Mengurangkan insiden penyakit nyanyuk - merawat azhameir
- Membantu merawat penyakit parkinson
- Membantu memulihkan penyakit strok - angin ahmar
- Meningkatkan kesihatan imum badan

- Menggalakan kesihatan keseluruhan

Testimoni VivixUntuk sebarang pertanyaan dengan lebih lanjut lagi tentang Vivix Shaklee dan 'Promotion' serta diskaun anda boleh terus menghubungi Cikta.


Puan Masita Hassan.
Call / sms / WhatsApp :  +6012-7652258
Email : masitahassan86@gmail.com
Fanpage : Vitamin Keluarga Anda Johor Bahru
Facebook : Masita Hassan