Ovary Cyst Dan Rawatannya

05:16 2 Comments A+ a-

Apa Itu Cyst?


Cyst ialah sejenis ketumbuhan atau kantung tidak normal yang terbentuk di mana-mana organ dalam badan manusia. Tetapi cyst biasanya berlaku pada wanita, dikatakan 3 daripada 10 wanita dewasa menghadapi masalah ini. Ianya seperti bola yang mengandungi air atau bendalir berada dalam ovari. Ianya normal physiology bagi wanita yang subur kerana kelompong ini mengandungi telur wanita. Namun jika ianya tidak menetas dan saiznya melebihi 2cm maka ianya dinamakan ovarian cyst. Jika saiznya melebihi 5cm, Pembedahan akan dicadangkan.


Penyebab Kepada Kejadian Cyst.

1. Hormon Estrogen Yang Berlebihan

Jika hormon estrogen dan progesterone dalam badan tidak seimbang, maka anda akan lebih berisiko mendapat penyakit ini. Ini kerana, sel cyst bergantung kepada estrogen dalam badan. Keadaan ini akan menjadi sangat ketara pada mereka yang mengalami masalah PCOS yang boleh menyebabkan infetiliy (kemandulan).

Penggunaan pil perancang keluarga juga boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon estrogen dan boleh mengaktifkan pertumbuhan cyst.

2. Xenoestrogen Berlebihan Dalam Badan

Phytoestrogen & Xenestrogen merupakan “estrogen sintetik” yang biasa terdapat di sekeliling anda, seperti makanan, air, kimia dari indusri pertanian dan penternakan. Dalam kata lain ianya adalah estrogen palsu dalam badan.
Phytoestrogen & Xenestrogen yang berlebihan juga boleh meransang dan menganggu fungsi estrogen dalam badan.

3. Masalah Obesiti

Lemak yang berlebihan dalam badan akan mengaktifkan sistem yang dipanggil “Endocanabinoid System”. Sistem ini akan mengganggu fungsi-fungsi hormon yang lain dan boleh menyebabkan radang yang tinggi dalam badan. Hal ini bukan sahaja menyebabkan ketumbuhan cyst, malah berisiko untuk mendapat pelbagai jenis kanser.

4. Genetik atau Keturunan

Jika anda mempunyai sejarah keluarga yang mempunyai penyakit cyst, maka anda juga mempunyai risiko untuk menghidapinya.

Makanan Yang Menyebabkan Cyst Membesar

Bagi mereka yang menghidapi Cyst anda dinasihatkan supaya mengelakkan beberapa jenis makanan yang menjadi penggalak cyst untuk membesar adalah seperti :
1. Ayam yang disuntik. Ini kerana ayam yang disuntik dengan hormon estrogen untuk mempercepatkan pembesarannya.
2. Ikan keli atau Gamat. Kerana ianya membantu kesuburan ovari dan menyebabkan cyst membesar dengan cepat.
3. Daging merah seperti daging lembu dan daging kambing.
4. Produk tenusu seperti susu, keju, mentega, majerin dan banyak lagi.
5. Makanan ringan seperti keropok, gula-gula dan banyak lagi.
6. Makanan segera seperti maggi, burger, sosej dan lain-lain lagi.
7. Minuman berkabonat.

Rawatan Bagi Pesakit Cyst

Kebanyakan kes, cyst ini tidak perlu menjalankan pembedahan. Ianya hanya akan dipantau oleh dokor atau pakar. Melainkan jika saiz cyst tersebut membesar melebihi 5cm, mendatangkan masalah yang teruk kepada pesakit seperti kesakitan dibahagian perut, pendarahan, kitaran haid yang tidak teratur ataupun cyst itu menjadi kanser.

Pembedahan hanya akan dilakukan apabila berlakunya perkara-perkara tersebut. Tetapi bagi ovarian cyst kebiasaannya yang tidak mendatangkan masalah kepada pesakit, doktor akan menimbang tara antara risiko dan kebaikan pembedahan. Sebaiknya berbincanglah dengan doktor anda.

Vivix Shaklee Bantu Kecutkan CystVivix  mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi.
Dalam satu kajian klinikal terkini, menunjukkan ramuan aktif Vivix berupaya mengaktikan pengawalan utama genetik yang menolong melambatkan penuaan pada tahap selular.

Ramuan Vivix menunjukkan impak kepada empat mekanisma utama penuaan pada tahap selular seperti melindungi dan membaiki kerosakan DNA, memberi impak positif kepada pengawalan genetik, menggalakan pembentukan baru mitochondria untuk meningkatkan tenaga didalam sel dan melambatkan pembentukan protein AGE (Advance Glycation End products).

Bagaimana Vivix Kecutkan Rahim
1. Vivix memmbantu meningkatkan tenaga dan menurangkan keletihan
2. Membantu meningkatkan metabolism
3. Membantu badan mengekalkan imun yang sihat
4. Satu antioksidan yang kuat yang membantu melawan radikal bebas berbahaya
5. Membantu mengurangkan keradangan
6. Menandungi khasiat polifenol (anti-oksidan dan sel anti-penuaan) semulajadi yang tinggi
7. Vivix bagus untuk memperbaiki sel, menghapuskan radikal bebas dan memperbaiki DNA

Testimoni Pesakit Cyst Dengan Vivix


 Untuk terus membeli Vivix Shaklee :


Untuk Sebarang pertanyaan mengenai Produk Shaklee, bolehlah terus menghubungi Cikta. Cikta merupakan Pengedar sah Shaklee.


Puan Masita Hassan.
Call / sms / WhatsApp :  +6012-7652258
Email : masitahassan86@gmail.com
Fanpage : Vitamin Keluarga Anda Johor Bahru
Facebook : Masita Hassan

2 comments

Write comments
wan norasiah
AUTHOR
27 November 2017 at 07:37 delete

takutnyer...orang perempuan kena jaga bab kesihatan ni

Reply
avatar
Masita Hassan
AUTHOR
21 December 2017 at 18:06 delete

kan. orang perempuan ni memang kena jaga betul-betul kesihatan.

Reply
avatar