Resveratrol Bantu Rawat PCOS Punca Masalah Kesuburan.

17:11 0 Comments A+ a-

‘Subfertility’ vs ‘Infertility’ iaitu mandul adalah 2 ‘term’ yang berbeza. Bukan bermaksud tidak boleh mendapat zuriat tetapi kurang subur untuk mendapatkan zuriat setelah mencuba selama setahun. Ianya bukan hanya terjadi kepada mereka yang belum mempunyai zuriat sahaja, malah yang mencuba untuk menambah zuriat untuk sekian lama pun dipanggil subfertility.Mengikut kajian, Punca masalah kesuburan adalah 30% lelaki, 30% wanita, 20% kedua-duanya, 20% punca tidak diketahui puncanya.

Dalam 1 journal dengan tajuk ‘Resveratrol can help correct hormone imbalance in women with polycystic ovary syndrome (PCOS)’. Dalam kajian ini membuktikan resveratrol sangat membantu untuk meningkatkan kesuburan.

Date: October 18, 2016
Source: The Endocrine Society
Summary:
Resveratrol - a natural compound found in red wine and grapes -- can help address a hormone imbalance in women with polycystic ovary syndrome (PCOS), a leading cause of infertility in women, according to a new study.

Dalam journal ini mereka mengkaji tentang resveratrol dalam red wine dan anggur. Untuk pengetahuan, Vivix mengandungi 13 kali ganda resveratrol berbanding red wine.

Bagaimana Vivix Bertindak?

Vivix dengan 13 kali ganda resveratrol dalam red wine dan diperkuatkan lagi dgn polyphenols. Sebagaimana yang diketahui, penurunan kesuburan oleh faktor usia, dan nampaknya proses ini dapat dipercepatkan oleh kehadiran kerosakan oksidatif.

Oleh itu, kerana ia berkait rapat dengan kesuburan, resveratrol mempunyai peranan yang penting dalam memelihara kesuburan, melindungi sel telur atau telur yang tidak matang, dan juga berpotensi memanjangkan tahun-tahun subur.

PCOS ni kata mudahnya wanita yang hormon lelaki lebih dari hormon wanita dalam badan. PCOS ini bukan sahaja boleh menyebabkan masalah kesuburan tetapi lazimnya menyebabkan masalah obesiti dan risiko untuk menghidapi diabetes.

Resveratrol adalah sebatian semulajadi yang terdapat dalam wain merah dan anggur. Ianya boleh membantu menangani ketidakseimbangan hormon pada wanita dengan sindrom ovarium polikistik (PCOS), iaitu penyebab utama ketidaksuburan pada wanita, menurut satu kajian baru yang diterbitkan dalam Journal of Endocrine Society Endokrinologi & Metabolisme Klinikal.

Menurut Rangkaian Kesihatan Hormon, Dianggarkan 5 juta hingga 6 juta wanita di Amerika Syarikat mempunyai PCOS. Ia adalah salah satu keadaan endokrin yang paling biasa di kalangan wanita yang mengandung anak. Wanita yang mempunyai PCOS menghasilkan jumlah testosteron dan hormon androgen lain yang lebih tinggi daripada purata. Walaupun hormon pembiakan ini biasanya dikaitkan dengan lelaki, wanita juga mempunyai jumlah yang kecil.


Tahap peningkatan pada wanita dengan PCOS dapat menyumbang kepada:
1. tempoh haid yang tidak teratur atau tidak ada
2. ketidaksuburan
3.  penambahan berat badan
4. jerawat
5. rambut berlebihan pada wajah dan tubuh. Berpotensi untuk tumbuh misai janggut dan bulu kaki seperti lelaki
6. Wanita yang mempunyai PCOS juga menghadapi risiko yang lebih tinggi untuk mengalami masalah kesihatan lain, seperti diabetes.

Resveratrol adalah salah satu daripada sebatian sebatian tumbuhan yang dikenali sebagai polifenol. Selain wain merah dan anggur, resveratrol ditemui dalam kacang.


Di Shaklee, kami ada produk yang hebat iaitu vivix dengan 13kali ganda resveratrol berbanding wine merah dan yang paling utama ianya halal! Kompaun ini mempunyai ciri-ciri anti-radang.  

"Kajian kami merupakan percubaan klinikal pertama untuk mendapatkan resveratrol, ini kerana resveratrol dengan ketara merendahkan paras testosteron pesakit PCOS serta dehydroepiandrosterone sulfate (DHEAS), satu lagi hormon yang boleh ditukar kepada testosteron," kata pengarang senior kajian itu, Antoni J. Duleba, MD, dari University of California, San Diego di La Jolla, CA.

"Suplemen ini dapat menstabilkan ketidakseimbangan hormon yang merupakan salah satu ciri utama PCOS."

30 orang wanita dengan masalah PCOS menjalankan ujikaji secara percubaan rawak,  double-blind, placebo-controlled yang dikendalikan di Poznan University of Medical Sciences di Poznan, Poland.

Wanita-wanita ini secara rawak ditugaskan sama ada mengambil makanan tambahan resveratrol atau pil plasebo setiap hari selama tiga bulan. Para peserta mempunyai 9 sampel darah yang diambil pada awal dan akhir kajian untuk menentukan tahap testosteron dan hormon androgen lain. Wanita-wanita ini juga menjalani ujian toleransi glukosa oral pada permulaan dan kesimpulan kajian untuk mengukur faktor risiko diabetes.

Para penyelidik mendapati tahap total testosteron menurun sebanyak 23.1% di kalangan wanita yang menerima makanan resveratrol. Dan membuat perbandingan, paras testosteron meningkat 2.9% dalam kumpulan plasebo.

Selain menyederhanakan hormon androgen, wanita yang menerima resveratrol menunjukkan penurunan dalam faktor risiko penyakit diabetes. Antara kumpulan resveratrol, tahap insulin puasa menurun sebanyak 31.8% semasa kajian selama 3 bulan. Para penyelidik juga mendapati wanita yang menerima resveratrol semasa kajian itu menjadi lebih responsif terhadap insulin hormon sepanjang kursus ini.

"Penemuan ini menunjukkan resveratrol dapat meningkatkan keupayaan tubuh untuk menggunakan insulin dan berpotensi menurunkan risiko kencing manis," kata Duleba. "Suplemen ini dapat membantu mengurangkan risiko masalah metabolik yang biasa berlaku pada wanita dengan PCOS."

Journal Reference:
- Beata Banaszewska, Joanna Wrotyńska-Barczyńska, Robert Z. Spaczynski, Leszek Pawelczyk, Antoni J. Duleba. Effects of Resveratrol on Polycystic Ovary Syndrome: A Double-blind, Randomized, Placebo-controlled Trial. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2016; jc.2016-1858 DOI: 10.1210/jc.2016-1858

Kesimpulannya, kajian resveratrol yang dibuat dengan menggunakan wain merah dan anggur mampu memperbaiki kesuburan wanita yang mempunyai masalah PCOS.

Testimoni.Bagaimana Untuk Mendapatkan VIVIX Dan Suplemen Shaklee?

Rugi jika tidak mencuba produk-produk hebat dari Shaklee. Malahan harganya adalah jauh lebih murah daripada rawatan kesuburan di hospital. Harga tidak akan menjadi masalah besar jika nak dibandingkan dengan hasilnya nanti, penyeri hidup dan pengikat kasih sayang. Telah ramai yang berjaya hamil dengan mengamalkan vivix dan suplemen kesuburan lain.


Cepat hubungi Cikta Pengedar Sah Shaklee. Untuk bertanyakan tentang Special offer dengan pembelian vivix boleh hubungi Cikta.


Puan Masita Hassan.
Call / sms / WhatsApp :  +6012-7652258
Email : masitahassan86@gmail.com
Fanpage : Vitamin Keluarga Anda Johor Bahru

Facebook : Masita Hassan