Vitamin Bantu Rawat Psoriasis Secara Berkesan.

09:11 0 Comments A+ a-

Psoriasis adalah penyakit radang yang kronik dan bersifat autoimun (penyakit yang muncul akibat daripada reaksi sistem kekebalan atau sistem imun tubuh) yang terjadi pada kulit yang ditandai dengan tompok putih, perak, atau merah bersisik tebal di bahagian tubuh terutama pada kaki, punggung , lutut, siku, tangan, dan kulit kepala.


Penyakit tidak berjangkit ini kebiasaannya terjadi pada orang dewasa, walaupun ada juga beberapa kes pada anak-anak dan remaja. Gangguan pada kulit ini disebabkan oleh faktor lingkungan, serangan kekebalan tubuh (autoimun) karena jumlah limfosit yang tidak normal, dan sistem kekebalan tubuh yang terlalu aktif.

Psoriasis juga dikatakan disebabkan oleh proliferasi atau penyebaran sel-sel kulit yang sangat cepat. Psoriasis mempunyai beberapa peringkat iaitu ringan, sedang ataupun berat. Walaupun pesakit dengan kes ringan hampir tidak terkesan,  pesakit yang menderita diperingkat yang lebih parah akan memperlihatkan gejala seperti kulit tebal, merah, dan bersisik pada seluruh tubuh mereka.


Kajian terbaru menunjukkan bahawa pesakit Psoriasis memiliki risiko yang lebih tinggi untuk menghidapi penyakit jantung, diabetis, dan penyakit darah tinggi atau hipertensi.

Punca Psoriasis.

Banyak kajian mengatakan punca kepada penyakit ini adalah daripada factor genetik. Ini bermakna jika kita mempunyai penyakit ini, anak atau susur galur kita kemungkinan besar juga akan menghidapi penyakit ini. Cuma yang membezakannya adalah teruk atau tidak sahaja.

Selain itu, ia juga berpunca daripada :
- jangkitan
- alahan kepada beberapa jenis ubatan kimia
- tekanan
- cuaca yang terlalu panas atau terlalu sejuk
- perokok atau peminum arak tegar

Walau bagaimanapun pesakit psoriasis sangat bernasib baik kerana penyakit ini tidak menjejaskan hubungan intim antara suami dan isteri. Juga untuk ibu hamil, anak di dalam kandungan tidak berisiko untuk mendapat apa-apa kesan daripada ibu yang menderita psoriasis.

Set Shaklee Yang Dicadangkan Untuk Pesakit Psoriasis.


1. Set Detox

Paling baik sebelum mengambil suplemen lain pesakit psoriasis digalakkan mengambil set detox terlebih dahulu. Ini adalah bagi mengeluarkan toksin daripada badan di samping membantu proses penyerapan vitamin yang lebih berkesan. Set detox Shaklee ini mengandungi:

Vivix

Vivix adalah minuman campuran botani dan merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan. Mengandungi polifenol dengan campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu.
Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi.  Vivix membantu pesakit psoriasis dengan cara merawat sel keperingkat DNA yang  telah rosak akibat radikal bebas dan membantu memperbetulkan gen-gen yang rosak. Ini berdasarkan kepada salah satu punca psoriasis iaitu genetik.

DTX Complex

DTX mengandungi bahan antioksidan yang membantu merangsangkan pembaikan dan regenerasi sel hati di samping mengekalkan pengaliran hempedu yang normal dan mengeluarkan toksin daripada tubuh badan.

Herblax

Berfungsi untuk pembersihan yang lembut dalam proses pembuangan harian untuk penyerapan vitamin lain menjadi lebih mudah dan berkesan. Herblax membantu proses detox pada organ usus besar.

Alfalfa Complex

Alfalfa adalah tumbuhan yang sangat kaya dengan pelbagai nutrisi dan zat galian. Berfungsi mencuci hati, darah dan usus. Sebagai detoks harian untuk memulihkan dan mengembalikan kenormalan badan yang berasid, menghilangkan toksin dari badan, membersih hati, kolon, darah dan mencantikkan kulit dan otot.

Alfalfa juga berfungsi mengurangkan alahan dan memperbaiki keadaan kulit dan hidung sensitif, kurap, bau badan dan ulat air dengan berkesan. Juga membantu menyingkirkan lemak dan kolesterol , alfalfa bertindak seperti ‘span’ untuk menyerap lemak degil dan dinyahkan dari tubuh melalui proses pembuangan yang lancar.

Peppermint Ginger Plus

Mengandungi bahan seperti pudina yang kaya dengan  vitamin c untuk membantu membunuh kuman dan membantu mengurangkan rasa loya dan mual.

Selain itu ia mengandungi halia yang baik untuk sistem penghadaman dan mengelakkan angin/kembung. Ramuan lain pula adalah seperti jintan manis yang baik untuk mencuci usus dan perut. Justeru ia baik untuk perut berasid dan berangin.

Selain suplemen diatas, pesakit psoriasis juga disarankan untuk produk berikut:

Sustained Released Vitamin C


Bersifat antioksidan dan sangat baik untuk meningkatkan sistem imun. Nutriferon adalah pencetus, manakala vitamin c adalah askar yang bekerja untuk menjaga sistem imun kita. Jadi selain Nutriferon, vitamin C juga penting untuk sistem imun yang kuat. Selain itu vitamin C juga terbaik untuk kesihatan kulit.

Omega Guard


Omega Guard Shaklee adalah minyak ikan omega 3 yang 99.99% tulen. Minyak ikan membantu meningkatkan imunisasi badan dan bersifat anti radang justeru dapat mengawal keradangan kulit. Minyak ikan merupakan terapi kepada penyakit autoimun termasuklah SLE seperti psoriasis dan lain-lain penyakit autoimun.

Nutriferon


Nutriferon dicipta oleh pakar imun, Dr Yasuhiko Kojima dengan lebih daripada 40 tahun penyelidikan. Kajian-kajian telah menunjukkan bahawa interferon mampu merangsang dan mempertingkatkan secara keseluruhan sistem imun tubuh dengan mengerahkan sistem pertahanan semulajadi tubuh berfungsi untuk membunuh: T-cells, B-cells, makrofag.

Bagi psoriasis, Nutriferon membantu merangsangkan pengeluaran makrofag untuk mengurangkan radikal bebas, virus dan kuman. justeru itu sel-sel akan menjadi lebih sihat. Selain itu Nutriferon juga membantu memerangi virus dan seterusnya mengurangkan infeksi dan meminimumkan ketidakselesaan seperti, kembung perut, rasa mual, muntah.

Bcomplex


Bcomplex membantu dalam penghasilan tenaga dan berguna untuk kemurungan dan anti kemurungan (stress). Ia adalah nutrien anti-kemurungan. Memandangkan salah satu sebab psoriasis menjadi merebak adalah disebabkan oleh stress, maka bcomplex adalah salah satu kombinasi yang baik untuk mengawal psoriasis.

Selain itu, bcomplex juga sangat baik untuk memperbaiki kesihatan saraf.

ESP


ESP Shaklee diperbuat daripada soya non GMO justeru selamat untuk diamalkan. Memandangkan ianya adalah protein, ia membantu dalam proses pembinaan sel. Ia berupaya membantu menghasilkan sel yang sihat dan memperbaiki sel yang rosak.

Anda boleh memilih suplemen yang perlu diambil, tetapi jika diambil semua dan bermula dengan set detox, hasilnya in shaa Allah lebih optimum.

Testimoni Psoriasis dan Shaklee.Untuk sebarang pertanyaan tentang Supplement Shaklee. Anda boleh menghubungi Cikta.


Puan Masita Hassan.
Call / sms / WhatsApp :  +6012-7652258
Email : masitahassan86@gmail.com
Fanpage : Vitamin Keluarga Anda Johor Bahru
Facebook : Masita Hassan