5 Tips Mudah Memulakan Perniagaan Online oleh Team Richworks

03:23 0 Comments A+ a-

Assalamualaikum semua. Entry kali ni Cikta nak kongsi 5 Tips Mudah Memulakan Perniagaan Online oleh Team Richworks yang diterbitkan pada 11 October 2016. Marilah tambah ilmu. In shaa Allah bermanfaat untuk kehidupan kita.



(Kredit kepada Team Richworks)

5 Tips Mudah Memulakan Perniagaan Online

Kami yakin rata-rata semua orang pada hari ini berkemahiran untuk melayari mana-mana laman web di dalam internet. Adakah anda teringin dan jadi usahawan yang menggunakan internet dan media sosial sebagai platform perniagaan?

Rugi sekiranya anda asyik leka melayari laman media sosial tetapi tidak menggunakannya sebagai sumber mendapatkan pendapatan tambahan. Ramai orang dah berniaga di ruang laman sosial seperti Facebook, Instagram bahkan di Whatssap.

Sekiranya anda sedang merancang untuk memulakan perniagaan online, kami ingin berkongsi tips dengan anda bagaimana memulakan perniagaan online dengan betul.

Berikut adalah antara 5 tips bagi memulakan perniagaan online dengan mudah. Buat tindakan sekarang dan mulakan segera.

1. Tak Perlu Buat Produk Sendiri.


Ini antara fakta yang diperakui oleh semua usahawan online yang telah berjaya. Sebagai permulaan, anda tidak perlulah berhempas-pulas dan memeningkan kepala dengan mencipta jenama (branding) dan membangunkan R&D untuk menghasilkan produk anda. Cukup dengan menjual produk yang sudah mempunyai pengikutnya sendiri.

Perlu diingatkan, pelanggan lebih cenderung untuk membeli barangan yang sudah mempunyai jenama yang kukuh berbanding jenama yang baru. Jadi tidak salah rasanya untuk menjual barangan orang lain asalkan ia tidak melanggar sebarang polisi perniagaan.

2. Jangan terlampau fikir untung.


Tunggu! Usah terlalu gopoh di dalam perniagaan. Tiada sebarang teori yang menyatakan pelaburan modal yang besar menjanjikan keuntungan yang besar sekiranya jualan yang anda lakukan tidak konsisten.

Tidak salah untuk berani di dalam melaburkann kos yang besar. Tetapi pastikan anda ada ilmu untuk melakukan ualan anda dan menguruskan kewangan. Ada ramai peniaga yang terlampau mengejar untung sehingga sanggup membeli stok yang banyak tetapi tidak tahu cara terbaik untuk menjualnya.

Fokuskan kepada berapa ramai orang yang anda boleh bantu dengan produk yang anda niagakan. Makin ramai yang dapat faedah dari produk anda, makin besar jualan anda nanti. Anda baru sahaja mahu memulakan bisnes online, mulakan dari kecil dan tingkatkannya bila jualan dah semakin besar.

3. Modal yang rendah.


Anda dinasihatkan untuk menjadi lebih bijak di dalam memulakan perniagaan. Jangan buat pinjaman bank, pinjaman Ah Long dan menyusahkan sanak-saudara dengan wang yang ingin dilaburkan di dalam perniagaan online anda.
Anda tidak perlukan modal yang besar kerana anda belum ditahap untuk menyewa premis atau menggajikan pekerja.

Perkara penting yang perlu anda lakukan pada tahap ini adalah memperkasakan laman Fan Page Facebook dan blog anda. Tidak percaya? Just do it, Anda akan terkejut dengan hasil promosi yang anda lakukan ini tanpa mengeluarkan sebarang sen.

4. Risiko yang rendah.


Risiko yang rendah bermakna meminimumkan kerugian. Di dalam hal ini, anda perlu mengenal pasti potensi produk yang ingin dijual.

Sekiranya produk anda adalah dari jenis yang tidak tahan lama, anda perlu merancang jumlah kuantiti pembelian stok agar tiada stok yang disimpan terlalu lama kerana dikhuatiri ianya mudah rosak.

Anda juga perlu kerap mengadakan promosi dari masa ke semasa agar perjalanan jualan produk anda meningkat dan konsisten.

Tiada stok yang disimpan bermakna permintaan terhadap produk anda meningkat dan anda berjaya merendahkan risiko perniagaan anda.

5. Belajar ilmu pemasaran.


Walaupun anda berniaga secara online, anda rasa ramai orang akan melihat apa yang ada jual tetapi, dengan lambaan perniagaan online yang ada sekarang, perniagaan anda mungki tak dapat dilihat oleh orang lain.

Percayalah! Anda boleh mengukur keberkesanana posting anda di laman media sosial melalui berapa “Like” dan berapa “comment” yang anda dapat. Jika setakat 5 like dan asyik dari orang yang sama, nampaknya agak sukar untuk anda membuat jualan.

Pastikan anda belajar ilmu pemasaran mentor yang telah berjaya menghasilkan ramai usahawan-usahawan online.

Sudah membaca tip yang diberikan oleh pakar pemasaran No 1 di Malaysia? Pastinya point yang diberikan sangat bernas dan senang dipraktikkan. Berniaga ni paling penting bukan modal yang beratus ribu tetapi ilmu. Tanpa ilmu modal banyak mana pun pasti habis sekelip mata. Percaya?

Anda boleh baca banyak lagi tips perniagaan di sini

Kenapa Anda Perlu Pilih Shaklee?


Berdasarkan point yang diberikan diatas nampaknya tepatlah pilihan Cikta. Kenapa Cikta pilih Shaklee? Pelikkan banyak-banyak syarikat dan produk kenapa mesti Cikta pilih untuk meneruskan bisnes Shaklee. Ini kerana, Bisnes Shaklee bisnes yang paling mudah. Ianya bukan barang Cikta sendiri, Cikta bukan hanya memikirkan untung semata-mata malah dapat membantu memberi kehidupan yang sihat untuk orang lain, tidak perlu modal yang besar, ianya tidak berisiko tinggi untuk menjadikan Cikta bankrap ini kerana Cikta hanya memerlukan modal sebanyak RM68.90 untuk mendaftar ahli dan yang paling penting Cikta berpeluang belajar dan mendapat ilmu daripada upline atau orang atasan Cikta. Serious best!

Syarikat juga menyediakan perkhidmatan dan system yang best. Pengedarnya tidak perlu pergi ke pejabat pos untuk menghantar barangan yang dipesan oleh kita terus kepada customer. Bagi Cikta yang dah beranak pinak ni, ini adalah satu peluang paling bagus. Boleh mendapat pendapatan sampingan tanpa keluar dari rumah. Best kan?


Kejayaan di Shaklee bergantung sepenuhnya pada keazaman dan kerajinan kita. Shaklee juga menawarkan produk semulajadi, selamat dan terbukti berkesan, serta sokongan latihan, pengiktirafan dan pelan pampasan yang lumayan. Tugas pengedarnya pula hanyalah gunakan produk-produk Shaklee dan rasakan kebaikannya, selepas itu sebarkan kebaikannya pada yang lain, juga berkongsi dengan orang disekeliling tentang peluang membina impian tanpa had dengan Shaklee. Ingatlah bahawa manusia boleh sebenarnya mampu mencipta kehidupan yang mereka impikan. Apa yang teramat istimewa tentang Shaklee ialah tiada had atau sempadan selagi kita mampu mencapainya.

Dalam bisnes Shaklee, ada 3C menanti para pengedarnya yang berusaha keras. Iaitu :

1. Cash Bonus


Setiap produk Shaklee yang dibeli mempunyai point/ unit value (uv) tertentu yang boleh dikumpulkan untuk ditukarkan kepada CASH (tunai). cash inilah bonus yang selalu diheboh-hebohkan oleh pengedar Shaklee apabila tiba pertengahan bulan. Masa tengah bulan ni semua orang tengah sesak sementara menunggu gaji, dapat bonus. Seronok!  lagipun sangat mudah sistem kumpul point ni. Walaupun menyertai Shaklee untuk makan sendiri juga boleh dapat point. Boleh share beli supplement Shaklee dengan ahli keluarga, officemates, jiran tetangga dan lain-lain. Senang kan?

2. Car Bonus


Apabila sudah mencapai ke suatu point/unit value (uv) tertentu pula, kita akan layak mendapat Bonus untuk CAR. Jangan salah faham. Shaklee tidak memberi sebuah kereta untuk pengedarnya. Car Bonus adalah dalam bentuk cash.Terpulang kepada kita untuk membeli apa jenis kereta pun. Jika tidak mahu membeli kereta sekalipun, anda boleh menyelesaikan hutang kereta yang sedia ada, boleh simpan atau guna untuk kegunaan lain juga.

3. Convention Bonus


Apabila sudah sampai ke suatu peringkat. kita akan dapat FREE trip dalam dan luar Negara/UMRAH bertaraf 6 bintang. Yang istimewanya, semua di taja sepenuhnye oleh pihak Shaklee. Kita juga boleh membawa pasangan dan anak-anak mengikut kelayakan. Seronok kan?

Bisnes Shaklee bukanlah bisnes yang hari ini kita buat, esok kita sudah capai kejayaan. Ianya memerlukan kesabaran, kerajinan dan komitmen yang tinggi. Ianya bisnes jangkamasa panjang.

Sekiranya anda masih mencari peluang untuk menambah pendapatan secara separuh atas sepenuh masa. Anda boleh terus menghubungi Cikta. Jangan risau kerana anda akan di ‘pimpin’ untuk sama-sama berjaya bersama kami. Anda akan diajar ‘from zero to hero’.

Puan Masita Hassan.
Call / sms / WhatsApp :  +6012-7652258
Email : masitahassan86@gmail.com
Fanpage : Vitamin Keluarga Anda Johor Bahru

Facebook : Masita Hassan