Cara merawat buasir semasa hamil dan berpantang dengan berkesan

16:50 0 Comments A+ a-

Ramai ibu-ibu yang baru bersalin dan dalam keadaan berpantang mengalami masalah sembelit. Ianya adalah satu fenomena yang normal. Sehingga memaksa ibu untuk makan macam-macam untuk menyelesaikan masalah ini tetapi tetap tak hilang sembelitnya malah makin teruk dan menjadi buasir.

Apa Itu Buasir?


Buasir atau juga dikenali sebagai hemoroid adalah keadaan dimana berlaku pembengkakan pada vena yang terletak di bahagian rektum dan dubur. Apabila vena ini membonjol keluar ianya  mengganggu dan menyebabkan membran di sekitarnya membengkak,ianya akan menyebabkan si penderita buasir merasa sakit, perit, gatal serta kadangkala disertai dengan darah.

Buasir kebiasaannya terjadi disebabkan kerana terlalu banyak tekanan di bahagian rektum, ini menyebabkan dinding vena berdarah, meregang atau memberi serta membonjol. Dan kadangkala keadaannya boleh bertambah teruk dan boleh pecah.

Buasir menyebabkan bahagian sekitar dubur penderitanya membengkak. Penderitanya akan terasa seperti  punyai benjolan di bahagian luar dubur. Bengkak ini juga boleh menyebabkan pendarahan ketika penderitanya mengalami keadaan sembelit atau keadaan apabila najis keras bergesel dengan bahagian dubur yang membengkak. Penderita Buasir akann selalu berasa tidak selesa di bahagian dubur, lebih teruk lagi semasa melalui proses pembuangan air besar.

Jenis Buasir Dalaman dan Buasir Luaran


Buasir Dalaman

Kebiasaannya, tidak akan menyebabkan penderitanya rasa sakit dan gatal kerana ia terletak jauh didalam rektum. Buasir dalaman tidak merbahaya tetapi proses meneran dan gangguan dari laluan najis ketika membuang air besar boleh menyebabkan kecederaan permukaan buasir yang bengkak dan menyebabkan ianya berdarah. Adakalanya penderita yang mempunyai buasir dalaman juga merasa seperti ada ketumbuhan yang keluar dari lubung duburnya, selalunya ketika proses membuang air besar.

Akan terlihat titisan darah yang berwarna merah cerah yang menitis. Jika keadaan ini berlaku anda diminta untuk mendapatkan bantuan perubatan dengan kadar segera, kerana mungkin darah tersebut datang daripada sumber lain seperti ketumbuhan atau kanser kolorektum.

Buasir Luaran

Mungkin kita biasa dengar tentang buasir luaran.  Simptom-simptomnya seperti sakit, pedih dan gatal di bahagian dubur. Ianya memerlukan perhatian serta rawatan lanjut. Ini kerana kesakitan yang timbul ini sangat mengganggu aktiviti harian penderitanya.

Tanda-tanda awal berlaku adalah semasa meneran membuang air besar. Penderitanya akan berasa sangat sakit kerana keadaan buasir yang telah membengkak bergesel dengan najis keras yang hendak keluar. Ianya akan menyebabkan rasa sakit dan perit yang dashyat.

Tanda Tanda Buasir

1. Susah untuk membuang air besar
2. Pendarahan sebelum dan selepas membuang air besar
3. Keadaan bengkak dan gatal dibahagian dubur. Kebiasaannya berlaku selepas membuang air besar
4. Sakit dibahagian dubur
5. Tidak selesa dibahagian dubur apabila berdiri atau dalam posisi mencangkung bagi tempoh yang lama.

Punca Buasir

1. Keadaan sembelit sehingga memaksa seseorang meneran dengan kuat untuk membuang air besar


2. Keadaan cirit-birit dalam tempoh yang lama
3. Kurang pengambilan makanan yang tinggi serat
4. Kurang minum air putih
5. Ibu mengandung atau selepas bersalin
6. Seseorang yang mengalami berat badan yang berlebihan.Cara Melegakan Sakit Buasir Dikalangan Ibu Yang Mengandung atau Berpantang.

Jika keadaan buasir anda tidak dapat dikawal dan rasa sangat sakit, anda disarankan untuk berjumpa dengan doktor bagi pemeriksaan lebih lanjut. Di samping itu, anda juga boleh buat langkah-langkah seperti :

1. Legakan Dengan Ketul Ais


Balutkan beberapa ketul ais dengan tuala. Kemudian tekapkan pada bahagian yang bengkak.

2. Rendaman Air Suam
Jika rumah anda mempunyai tab mandi, anda dicadangkan mengambil masa untuk merendamkan punggung ke dalam air suam. Anda juga boleh menggunakan besen kecil. Cuba rendam 10 minit dalam sehari.

3. Makanan Tambahan
Ibu berpantang yang mempunyai masalah buasir turut digalakkan untuk mengamalkan supplement Set Berpantang Shaklee untuk mengelakkan buasir dari bertambah teruk.

Set Lengkap Berpantang Shaklee.


Jika keadaan buasir anda sangat teruk Cikta cadangkan anda mengambil 2 supplement ini. Vivix dan Omegaguard.


Vivix dapat membantu dalam melembutkan najis supaya ianya mudah keluar sekaligus membantu merawat luka yang berlaku di bahagian saluran pembuangan najis.


Omegaguard pula berperanan membantu mengawal perkembangn dan pengecutan otot yang bertugas untuk mengeluarkan najis.

Testimoni.


Amalan Pantang Selepas Bersalin Elak Mimpi Ngeri Sakit Sembelit from iReach HD on Vimeo.Untuk terus membeli Set berpantang Shaklee :Untuk terus membeli Set Cadangan Buasir Shaklee :Untuk sebarang pertanyaan dengan lebih lanjut lagi tentang Set Buasir, Vivix Shaklee atau produk Shaklee yang lain serta 'Promotion' dan diskaun anda boleh terus menghubungi Cikta.


Puan Masita Hassan.
Call / sms / WhatsApp :  +6012-7652258
Email : masitahassan86@gmail.com
Fanpage : Vitamin Keluarga Anda Johor Bahru
Facebook : Masita Hassan