Cara Merawat Keputihan Dengan Mudah Dan Berkesan.

17:13 0 Comments A+ a-

Keputihan adalah suatu keadaan yang biasa berlaku pada wanita yang belum berkahwin mahupun sudah berkahwin. Malah ianya boleh terjadi semasa mengandung.


Keputihan adalah disebabkan badan kita merembas sejenis mukus untuk memastikan keseimbang pH pada vagina kita. Ianya mestilah bersifat asid untuk memastikan keseimbangan di sekitar vagina.

Apakah itu keputihan?

Semua wanita akan mempunyai keputihan. Rembesan yang berlaku mungkin seperti warna putih yang cair ataupun kekuningan sikit. Ianya juga boleh terjadi seperti tompok putih.


Keadaan keputihan atau mungkin terjadi perubahan warna keputihan adalah disebabkan kitaran haid, tekanan emosi, gaya pemakanan, kehamilan atau penggunaan ubat iaitu termasuk pil kawalan perancang dan rangsangan seksual.

Bagaimana keputihan boleh terjadi?

Keputihan berlaku pada bahagian vagina wanita, di mana ianya merupakan kawasan saluran untuk laluan bahagian luar ke organ pembiakan wanita. Keadaan di vagina adalah bersifat berasid untuk memastikan tiada apa-apa jangkitan berlaku.

Vagina yang sihat akan menghasilkan rembesan untuk membersihkan dan mengawal sendiri, fungsinya sama seperti air liur iaitu membersihkan dan mengawal dalam sekitar mulut kita. Rembesan yang berlaku dalam vagina adalah keputihan biasa.

Gangguan keseimbangan cecair faraj akan menyebabkan persekitaran yang kondusif serta mendedahkan kepada jangkitan.

Adakah keputihan ini berbahaya?

Ianya boleh bertukar menjadi berbahaya apabila keputihan menyebabkan kegatalan pada vagina dan disertakan jangkitan kulat. Mungkin keadaan ini boleh menyebabkan ruam naik di sekitar faraj. Semakin lama akan semakin banyak cecair keputihan keluar dengan bau yang tidak menyenangkan.

Ada juga hingga ke tahap yang teruk sehingga terjadinya kegatalan dan boleh menyebabkan pedih apabila membuang air. Ianya juga boleh mempengaruhi tahap kesuburan wanita tersebut jika memang merancang untuk mengandung.

Petua Merawat Keputihan.

Petua mestilah diamalkan secara konsisten baru akan nampak kesannya. Antara petua merawat keputihan adalah seperti:

1. Yogurt untuk dimakan.


Ini kerana, Yogurt mampu untuk membunuh kuman mahupun kulat yang ada pada vagina.

2. Biji halba


Dengan cara merebus halba dan minum air rebusan tersebut.

3. Bawang putih


Bawang putih adalah bersifat antibakteria iaitu mampu untuk membunuh bakteria dan kulat pada vaginal. Dengan cara letakkan bawang putih didalam nasi yang sedang dimasak dan makan begitu sahaja.

4. Sentiasa kering.

Yang paling penting pastikan vagina sentiasa dalam keadaan kering dan kerap menukar seluar dalam supaya lebih selesa.

Set Cadangan Shaklee Untuk Masalah Keputihan.

Garlic Shaklee


Bawang putih sangat berkesan untuk merawat jangkitan kulat. Dengan diformulasikan dengan pelbagai vitamin termasuk vitamin E bertujuan meningkatkan tahap keaktifan sebatian garlic dan keberkesan dalam tubuh badan.Rasanya juga lebih baik daripada anda terpaksa mengunyah dan menelan bawang putih.

Alfalfa Shaklee


Mengandungi klorofil tumbuhan yang tinggi dan ianya berasaskan herba. Memang sangat sesuai untuk merawat masalah keputihan. Alfalfa juga bersifat asid dan sangat sesuai untuk menangani masalah jangkitan kulat.

Sustained Release Vita C


Meningkatkan sistem imun. Ianya dapat membantu sel darah putih melawan bakteria dan kuman. Juga menyingkatkan waktu pemulihan dan mengurangkan simptom kegatalan.


Testimoni Set Keputihan.


Untuk terus membeli set keputihan Shaklee :


Untuk sebarang pertanyaan mengenai set keputihan, vivix Shaklee atau apa jua produk Shaklee. Sila hubungi Cikta.


Puan Masita Hassan.
Call / sms / WhatsApp :  +6012-7652258
Email : masitahassan86@gmail.com
Fanpage : Vitamin Keluarga Anda Johor Bahru
Facebook : Masita Hassan