Peluang Menambah Pendapatan Dengan MLM Patuh Syariah.

23:26 0 Comments A+ a-

Entry kali ini Cikta nak berkongsi tentang Perniagaan MLM Shaklee. MLM??? Ya. Perniagaan Shaklee adalah perniagaan bersistemkan MLM. Multi Level Marketing. Mesti ramai yang dah berkerut kening baca kan? Tak suka kan dengar istilah MLM? Rasa eh takkanlah. MLM ini bohong, tipu, tak betul dan seangkatan dengannya.


Nanti dulu, jangan hakimi semua MLM dalam Malaysia ni sama sahaja. MLM adalah salah satu strategi pemasaran, iaitu Multi Level Marketing. Mudahnya, di dalam Shaklee kami aman dan harmoni. Terdapat beberapa level daripada pengedar hinggalah ke Master Coordinator. Masing-masing ada tanggungjawab masing-masing, upline akan membantu berkongsi tentang produk, strategi, ilmu dan bermacam-macam lagi untuk memastikan downlinenya mendapat keuntungan yang sama dengannya. Downline tidak bekerja kerana upline tetapi semua 'bekerja' untuk poket dan diri sendiri.


Istilah upline dan downline hanyalah bagi tujuan bimbingan sahaja. Apa yang paling penting, upline tidak mendapat sebarang komisyen apabila mendaftar downline. Dan tidak akan mendapat sebarang keuntungan jika hanya goyang kaki tanpa sebarang jualan. Adil dan saksama.

MLM Patuh Syariah Islam.

Jom hadamkan maklumat tentang Multi Level Marketing (MLM) Shaklee yang dikatakan patuh syariah Islam.

1) produk shaklee dibeli dengan tujuan yang sebenarnya.


Supplement merupakan produk utama yang dihasilkan oleh pihak Shaklee bagi membantu memberikan kehidupan yang sihat kepada manusia. Selain itu, ianya memberi peluang kepada ahli yang berminat untuk menambah pendapatan.

Contohnya, Puan Fuziah membeli set menyusu Shaklee untuk mengalami kebaikan produk tersebut semasa proses menyusukan anaknya supaya lebih bertenaga dan selesa. Disamping itu, dia mendapat berat badan ideal. Manakala Encik Farhan pula membeli Set Kurus Lengkap bagi menurunkan berat badan secara sihat.

Ramai lagi yang mencari makanan tambahan untuk melengkapkan nutrisi dalam seharian. Ini bermakna, produk-produk Shaklee dibeli untuk tujuan yang jelas dan nyata.

2) produk shaklee bukan emas atau perak

Shaklee adalah merupakan syarikat yang menghasilkan produk makanan tambahan (supplement), penjagaan diri serta set kebersihan rumah yang langsung tidak ada kaitan dengan emas dan perak.

3) shaklee memberikan jumlah komisyen yang jelas kepada setiap ahli atau pengedar

Insentif diberikan kepada ahli Shaklee yang layak terdiri daripada 3C iaitu Cash (Duit), Car (Berbentuk cash) dan Convention (percutian di dalam dan luar negara).

4) keuntungan atau komisyen shaklee bukan berdasarkan kepala atau ahli yang ditaja.

Dalam perniagaan Shaklee, setiap pembelian mana-mana produk akan mempunyai point (UV) tertentu. Yang mana bonus dan keuntungan akan dikira berdasarkan jumlah UV tersebut.

Tidak ada sebarang UV diberikan sekiranya ahli baru hanya membuat pendaftaran ahli tanpa sebarang pembelian produk.

5) shaklee tidak mewajibkan ahli membuat belian sendiri pada jumlah tertentu.

Bagi mereka yang ingin mendaftar ahli Shaklee, Pihak Shaklee tidak meletakkan sebarang syarat wajib seperti wajib membeli produk terlebih dahulu. Setiap ahli yang bakal mendaftar bebas untuk mendaftar keahlian sahaja atau terus membuat pembelian dengan harga ahli yang lebih murah.

Namun, sekiranya mereka mencapai 150 UV mereka layak mendapatkan bonus yang pihak syarikat war-warkan. Sekiranya ingin mendapat kehlian percuma, syaratnya adalah mendaftar dengan 200 UV iaitu lebih kurang RM700 dan anda layak mendaftar secara percuma.

6) setiap upline atau orang atas shaklee menaruh usaha ke atas jualan orang bawahnya

Adalah menjadi tanggungjawab upline di dalam Shaklee untuk membimbing downline yang ingin turut sama menceburkan diri dalam bidang perniagaan ini agar sama-sama mendapat keuntungan.


Sebagai contoh, kami di dalam Celikvitamin Group akan memberi bimbinang tidak kira secara online (group coaching di FB, whatapps, webinar dan sebagainya) dan offline (kelas, bengkel, perjumpaan dan sebagainya).

Semuanya adalah secara percuma melainkan sekiranya perlu, ahli akan dikenakan kos tertentu yang masih dikira minima.

7) shaklee tidak menggunakan skim piramid atau siapa masuk dulu untung selamanya.

Shaklee tidak mengamalkan sistem piramid yang menindas orang baru. Dalam Shaklee, siapa yang berusaha lebih, mereka yang akan mendapat untung lebih. Malah banyak pencapaian dalam sejarah Shaklee, orang yang daftar kemudian mendapat rank yang lebih tinggi daripada upline atau orang yang telah lama mendaftar. Sistem yang adil dan saksama.

8) shaklee mempersembahkan sistem komisyen dan bonus yang telus serta mudah difahami

Dengan sistem atas talian (online) yang ada sekarang, setiap ahli Shaklee  mendapatkan semua maklumat pembelian, bonus, keahlian orang bawah (downline) dan sebagainya dengan lebih mudah, jelas, terperinci dan senang difahami. Ianya sangat membantu.

9) shaklee menstruktur pelan pemasaran di antara ahli dan orang bawahnya secara musyarakah.

Setiap bulan, pihak Shaklee akan mengadakan pelbagai jenis promosi yang memberi keuntungan kepada ahlinya. Sebagai contohnya pada bulan ini, promosi Vivix sedang dijalankan. Beli 6botol mengikut harga ahli, percuma 1botol vivix lagi, percuma pendaftaran, percuma pengeposan dan percuma rebat tunai. Ahli dapat lebih kurang RM800 penjimatan. Untung kan?

Sampai satu level Shaklee menyediakan keuntungan secara bonus untuk kereta dan percutian percuma tajaan Shaklee sepenuhnya. Segalanya jelas dan akan dimaklumkan kepada semua ahli di dalam sistem atas talian atau ada sesetengah ahli yang dihubungi melalui telefon.

Banyak lagi point yang boleh dikongsikan tapi Cikta cukup setakat. Dengan pelan pemasaran yang dilaksanakan oleh pihak Shaklee, ada sesiapakah yang akan rasa tertindas? Anda rasa ianya patuh syariah atau tidak ya?

Jaminan Shaklee

Shaklee adalah merupakan syarikat pengeluar suplemen semulajadi dan memegang piagam

1.  Selamat - sijil Halal dan kelulusan KKM
2. Semulajadi - bebas daripada bahan sintetik, warna dan perasa tiruan serta bahan kimia yang berbahaya.
3. Berkesan

Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.


Shaklee Difference: Always Safe, Always Works, Always Green.

Untuk sebarang pertanyaan tentang produk Shaklee, pembelian produk Shaklee, Konsultansi secara percuma tentang penggunaan produk Shaklee atau peluang menjana pendapatan bersama Shaklee. Sila hubungi Cikta.

Puan Masita Hassan.
Call / sms / WhatsApp :  +6012-7652258
Email : masitahassan86@gmail.com
Fanpage : Vitamin Keluarga Anda Johor Bahru
Facebook : Masita Hassan