Senggugut Dan Cara Bantu Merawatinya

08:58 0 Comments A+ a-

Sakit semasa datangnya haid atau senggugut adalah masalah yang biasa dihadapi oleh kebanyakkan wanita dan kebiasaannya dihadapi oleh gadis remaja. Keadaan ini dinamakan ” primary spasmodic dysmenorrhea” . Ianya tidak semestinya menunjukkan sesuatu penyakit.
Senggugut terdapat 2 jenis:

1. Dalam beberapa tahun pertama selepas akil baligh, pusingan haid seseorang gadis masih belumlagi  teratur. Haid mungkin datang tiga atau empat bulan sekali. Senggugut kebiasaannya mula dirasai 2 hingga 3 tahun kemudiannya.
Rasa sakit sewaktu datang haid adalah disebabkan oleh kuncupan rahim yang kuat untuk mengeluarkan ketulan darah haid yang bercampur sedikit tisu daripada selaput endometrium. Darah haid perlu keluar menerusi saluran pangkal rahim yang biasanya masih sempit dikalangan gadis remaja. Kuncupan rahim yang kuat ini adalah disebabkan oleh sejenis hormon yang digelar dengan nama “Prostaglandin”.

Kesakitan senggugut ini berbeza setiap orang. Ada yang mungkin rasa sakitnya hanyalah sakit ringan sementara yang lain akan mengalami sakit yang teruk sehingga ingin berguling-guling. Jangkamasa sakit juga berbeza, ada yang mengalami sehari, ada pula yang mengalaminya setiap kali datang haid bergantung kepada keadaan.

Ada wanita yang risau dan memikirkan yang senggugut boleh menyebabkan kemandulan. Ini adalah tidak benar kerana senggugut kebiasaannya akan hilang setelah gadis tersebut berumahtangga dan mendapatkan anak. Ini kerana, kehamilan dan kelahiran dapat mengatasi masalah kesempitan pada saluran rahim yang menjadi punca pada senggugut. Walaupun begitu ada sebahagian kecil daripada mereka akan menghadapi masalah ketidaksuburan dan mudah keguguran jika masalah senggugut ini berterusan selepas kahwin. Mereka ini mungkin menghidap penyakit ‘endometriosis’

2. ‘Congestive dysmenorrhea’ adalah jenis senggugut yang biasa dialami oleh wanita yang sudah berkahwin serta melahirkan anak. Lazimya senggugut yang dialami akan lebih teruk dan lebih panjang waktunya. Senggugut ini disebabkan oleh sesuatu penyakit dalam alat peranakan. Diantara penyakit adalah termasuklah ketumbuhan dalam rahim seperti ‘endometriosis’, ‘adenomyosis’, ‘fibroids’ dan jangkitan kuman pada perkakas peranakan. Wanita yang mengalami masalah ini perlu bertemu doktor pakar sakit puan dengan segera.
Kebanyakkan mereka yang menghadapi masalah kurang subur, mudah keguguran, perdarahan yang berlebihan dan berpanjangan atau senggugut yang sangat teruk.

Senggugut dikaitkan dengan pengeluaran bahan yang disebut prostaglandin dari lapisan dalaman rahim (uterus) secara berlebihan semasa haid. Prostaglandin mengakibatkan kontraksi otot rahim serta perubahan pembuluh darah. Keadaan ini akan menimbulkan rasa ngilu atau sakit. Ketulan darah haid yang membeku boleh menyekat aliran keluar darah dan meningkatkan tekanan intrauterin sehingga menyebabkan rasa sakit dan tidak selesa.

Masalah senggugut  ditandai oleh rasa senak di bahagian bawah abdomen selama beberapa hari sebelum haid dan kadangkala berlangsung sehingga selesai haid. Wanita yang mengalami masalah senggugut kebiasaannya akan mengeluh kerap buang air kecil, cirit-birit, pening, tidak selesa kembung perut, rasa sakit di kawasan payudara, kemurungan atau rasa cepat marah.

Tapi awas kerana masalah senggugut juga boleh terjadi disebabkan oleh penyakit seperti penyakit keradangan pelvis atau pinggul, endometriosis dan kanser rahim.

Pengalaman Masalah Senggugut.

Ibu muda ini sering mengalami period yang tak teratur, dan rasa tak selesa. Malah, period yang tak teratur juga biasanya mengundang kepada masalah senggugut teruk.

Masalah Senggugut Teruk Nak Patah Pinggang! Mak Aih, Nasib Dah OK from iReach HD on Vimeo.

Produk Cadangan Shaklee.

Jika anda mempunyai masalah sunggugut dan ingin berikhtiar dengan bahan semulajadi. GLA Complex Shaklee adalah produk terbaik untuk membantu menghilangkan masalah senggugut. Dan ianya semulajadi dan terbukti berkesan dengan izin Allah. Ramai customer telah mencuba dan sangat berpuas hati dengan hasilnya. Serta telah meninggalkan ubat-ubatan bagi tujuan ‘tahan sakit’ yang telah ketahui ramai kesan negative penggunaanya dalam tempoh yang panjang.

Apa itu GLA ?GLA (Gamma Linolenik Acid) adalah bahan yang digunakan oleh ramai wanita untuk membantu memelihara kesihatan sepanjang kitaran haid setiap bulan. GLA merupakan sejenis Asid Lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin iaitu bahan menyerupai hormon yang berkesan. Ianya membantu badan mengawal atur proses badan yang normal.


GLA Complex Shaklee merupakan kombinasi minyak daripada Bunga borage yang mengandungi asid gamma linolenik (GLA), asid linolenik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E. Kebiasaannya, asid gamma linolenik digunakan secara tradisional bagi membantu melegakan kesakitan semasa datang haid, sakit kepala, mengatur kitaran haid dan melegakan tanda-tanda putusnya haid (menopause).

Manfaat Utama GLA

1. Herba tradisi yang boleh dipercayai. Borage adalah herba kegemaran orang Barat. Ianya dipercayai berkesan merawat ulser, mengeluarkan virus, melegakan kelesuan, membersihkan kahak, mengurangkan kebas urat saraf dan meningkatkan stamina.

2. Membantu mengawal selia hormon estrogen dan testostron. GLA membentuk prostaglandin untuk mengawal selia hormon lelaki dan wanita, memperbaiki simptom PMS seperti kesakitan, ‘mood swing’ dan sakit dikawasan payudara.

3. Membantu melambatkan menopause dengan memperbaiki keadaan menopause seperti hot flashes, insomnia, ketidakhadaman, tekanan. Pengambilan jangka masa panjang akan melambatkan proses penuaan, mengetatkan uterus, dan awet muda.

4. Membantu memperbaiki prostatomegaly. GLA membantu memperbaiki masalah prostat lelaki dan masalah kerap kencing.

5. Membantu memperbaiki inflamasi kulit dengan mengurangkan inflamasi kulit, eczema, allergy, kegatalan, kulit kering, memperbaiki bintik penuaan, tinea, kurap. Ianya juga meringankan sakit dan bengkak akibat rheumatisma dan artritis.

6. Menghalang kompilasi diabetes dengan membantu merendahkan kadar gula dalam darah. Ianya juga membantu meringankan kebas dan kesakitan disebabkan oleh kandungan gula dalam darah yang tinggi.

7. Sebagai agen pelangsingan dan menghalang pertambahan berat badan . Membantu merendahkan kadar kolestrol LDL, memberi tona sekata pada kulit dan membantu membina otot untuk wanita secara berperingkat-peringkat untuk mencapai bentuk badan yang cantik.

8. Memperbaiki tekstur rambut serta membantu Memperbaiki rambut kering dan keadaan rambut gugur.

Testimoni.


Untuk terus membeli GLA Complex Shaklee :


Untuk Sebarang pertanyaan mengenai Produk Shaklee, bolehlah terus menghubungi Cikta. Cikta merupakan Pengedar sah Shaklee.

Puan Masita Hassan.
Call / sms / WhatsApp :  +6012-7652258
Email : masitahassan86@gmail.com
Fanpage : Vitamin Keluarga Anda Johor Bahru
Facebook : Masita Hassan