Cara Menghilangkan Sakit Akibat Suntikan Epidural Dengan Berkesan.

05:51 0 Comments A+ a-

Sebut sahaja epidural, ramai yang akan terbayangkan jarum panjang yang disuntik di tulang belakang. Seram kan? Ianya adalah merupakan salah satu cara yang boleh diambil untuk melegakan kesakitan semasa proses bersalin. Walaupun banyak tanggapan negatif tentang epidural ini, namun kebaikannya juga tidak boleh dinafikan. Tahukah anda semua, kesakitan semasa proses bersalin yang  tidak terkawal boleh membawa masalah kepada ibu dan bayi.


Kesakitan semasa proses bersalin yang tidak dikawal ini boleh mengakibatkan peningkatan tekanan kepada ibu, membuatkan ibu  stress dan rasa terganggu. Ianya juga boleh meningkatkan paras hormon stress di dalam darah ibu serta mengganggu proses pengecutan rahim secara efficient.

Ini boleh mengakibatkan ibu tersebut mengalami masalah prolonged labour iaitu pintu rahim gagal untuk terbuka mengikut jangka masa yang sepatutnya. Ibu akan keletihan serta tidak mempunyai tenaga lagi untuk mengeluarkan bayi walaupun pintu rahim telah terbuka sepenuhnya.  Lebih lama bayi berada di dalam tulang pelvis, lebih tinggi risiko bayi untuk lemas atau tekanan.

Suntikan Epidural

Kebiasaannya sebelum diberikan suntikan epidural ini, pesakit akan diterangkan secara terperinci terlebih dahulu tentang prosedur ini dan pesakit juga perlu menandatangani persetujuan bertulis. Semasa proses suntikan dijalankan, pemantauan tekanan darah pesakit, kadar denyutan jantung dan kadar oksigen dalam darah akan dijalankan secara berkala. Ini adalah untuk memastikan proses berjalan lancar dan tiada sebarang komplikasi lain yang tidak diingini.

Komplikasi Epidural


Suntikan epidural ini sepatutnya tidak mendatangkan komplikasi berpanjangan kepada pesakit. Kesan sampingan sementara yang mungkin berlaku adalah seperti menggigil, sakit belakang dan kesan  kesakitan di mana jarum dimasukkan. Namun di atas beberapa faktor yang tidak diketahui ada juga ibu-ibu yang akan mengalami kesakitan terutamanya di bahagian belakang secara berpanjangan dalam tempoh yang lama.

Vivix Shaklee Bantu Legakan Kesakitan Berpanjangan Akibat Suntikan Epidural


Bagi ibu-ibu yang masih mengalami kesakitan kesan daripada pengambilan suntikan epidural walaupun telah berbulan atau bertahun melahirkan anak, Di sarankan untuk mencuba Vivix Shaklee. Pengambilan Vivix Shaklee secara konsisten bukan sahaja bagus untuk penyembuhan luka selepas bersalin malah merupakan minuman botanical yang terbaik untuk berpantang.

TestimoniUntuk membeli terus Vivix Shaklee :


Jika anda mempunyai soalan berkaitan dengan produk Shaklee atau masalah kesihatan atau mungkin tentang peluang mendapatkan pendapatan sampingan bolehlah terus menghubungi Cikta. Cikta merupakan pengedar Shaklee yang sah di Malaysia.

Puan Masita Hassan.
Call / sms / WhatsApp :  +6012-7652258
Email : masitahassan86@gmail.com
Fanpage : Vitamin Keluarga Anda Johor Bahru

Facebook : Masita Hassan