Cara Merawat Badan Lesu Dengan Mudah Dan Berkesan.

23:15 0 Comments A+ a-

Lesu, lemah, longlai, rasa badan berat & tak bermaya. Muka pun alahai rasa nak ‘moody’ saja. Pernah rasa seperti itu? Keletihan yang teruk. Padahal bila difikir-fikirkan tiada pula buat kerja berat yang melampau. Paling sadis bila kerja di ofis menimbun masa kelesuan itu datang. Lama-lama jadi stress pula.


Ramai yang salah faham tentang pengambilan supplement atau makanan tambahan dalam kehidupan seharian. Ramai yang fikir bila pregnant sahaja supplement atau makanan tambahan diperlukan. Sedangkan pemakanan seharian kita kini tidak memberi zat yang cukup untuk menampung keperluan badan kita seharian.


Pengambilan makanan atau nutrisi kita haruslah seimbang mengikut saranan Kementerian Kesihatan Malaysia melalui Piramid Makanan. Ini supaya kita dapat memenuhi zat sepatutnya daripada pengambilan makanan seharian bagi mengekalkan tahap kesihatan yang baik. Kerana dalam tidak kita sedar penyakit kronik yang ramai hidapi kini adalah berpunca daripada amalan pemakanan yang tidak seimbang.

Kita rasa kita makan banyak. Setiap kali makan kita rasa kenyang saja. Apa yang tak cukupnya? Ya. Nak makan untuk kenyang memang senang. Tapi nak makan untuk sihat, tidak semudah itu. Kita adalah apa yang kita makan. Hakikat yang perlu kita terima adalah kebanyakkan penyakit kronik di Malaysia hari ini adalah berpunca daripada kekurangan zat makanan.

Antara Punca-punca Kekurangan Zat Makanan.

Antara punca-punca kekurangan zat makanan seperti:

1. Pengambilan makanan yang tinggi lemak dan rendah nutrisi disebabkan cara penyediaan atau kaedah memasak. Kaedah menggoreng makanan akan menghapuskan segala kebaikan makanan tersebut.
2. Restoren dan menu makanan segera yang kurang berkhasiat dimerata tempat.
3. Genetik makanan mentah seperti buah dan sayuran yang sudah diubahsuai (GMO). Ianya menjadikan buah dan sayuran menjadi besar daripada saiz asal dan boleh dijual murah.
4. Suntikan hormon pada haiwan seperti ayam yang mungkin bertoksid kepada kita.
5. Makanan yang diproses seperti melalui proses pengetinan. Ianya mengakibatkan zat berkurangan atau terhapus dan mempunyai bahan tambahan makanan seperti perasa dan pewarna tiruan yang tidak baik untuk kesihatan.

Apabila badan kita kekurangan zat makanan seperti sumber vitamin dan dipenuhi pula dengan toksin, kita akan sering merasa letih, lesu dan tidak bermaya. Kadangkala ianya juga akan membuatkan kita hilang selera makan atau keinginan untuk makan membuak-buak.

Antara sebab lain badan kita sering rasa lesu & lemah adalah seperti :
1. Kurang minum air masak putih.
Anda perlu memastikan tubuh anda mendapat air yang mencukupi. Minum sekurang-kurangnya 2L air sehari.
2. Kurang tidur.
Seorang dewasa memerlukan waktu tidur 6-7 jam sehari bagi mendapatkan rehat yang secukupnya.
3. Kurang sel darah merah (anemia)
Diantara tanda anemia adalah badan sering lemah & mudah rasa penat. Biasanya terjadi dikalangan wanita.
4. Mengabaikan pengambilan sarapan.
Sarapan sangat penting untuk memastikan tenaga mencukupi. Elakkan pengambilan sarapan yang berlemak kerana ianya menyebabkan rasa mengantuk. Pilihlah sarapan yang tinggi protin & serat untuk tenaga yang berpanjangan.
5. Stress atau tekanan.
Stress boleh menyebabkan fizikal menjadi lemah. Ianya juga mengganggu selera makan dan daya tumpuan.

Set Cadangan Shaklee Untuk Masalah Keletihan dan Kelesuan.

VitaLea


Membantu memberi tenaga dan kecergasan pada fizikal tubuh dan mental.

Energizing Soy Protein (ESP)


Membantu memberi sumber protein yang baik untuk tenaga & ianya membantu mengenyangkan dalam tempoh yang lama.

Omega Guard


Mengandungi EPA & DHA bagi membantu menstabilkan emosi dan stress.

Sustained Release Vita-C


Membantu memperbaiki masalah tidur dan memaksimumkam penyerapan tubuh untuk zat pemakanan.

B-Complex


Membantu menghalang stress.

Ikuti video ini untuk mendapatkan penyelesaian tentang masalah kelesuan serta keletihan melampau ini. Bolehkah ianya diatasi?

Untuk terus membeli set ini :


Untuk sebarang pertanyaan mengenai Produk Shaklee, promosi Shaklee atau mungkin peluang menjana pendapatan yang Shaklee tawarkan. Bolehlah terus menghubungi Cikta. Cikta merupakan Pengedar sah Shaklee.


Puan Masita Hassan.
Call / sms / WhatsApp :  +6012-7652258
Email : masitahassan86@gmail.com
Fanpage : Vitamin Keluarga Anda Johor Bahru


Facebook : Masita Hassan