Tips Mencegah Masalah Jerawat Dengan Berkesan Dan Mudah.

09:18 2 Comments A+ a-

Jerawat, tiada siapa yang suka rasanya. Cuba bayangkan jika keesokkan hari anda ada majlis penting seperti majlis tunang atau mahu berjumpa seseorang yang istimewa tiba-tiba jerawat keluar di bahagian dahi atau mungkin di bahagian hidung. Haru jadinya.


Tips Mecegah Masalah Jerawat Dengan Berkesan Dan Mudah.

Di sini Cikta ingin kongsikan Tips mencegah masalah jerawat dengan berkesan serta mudah. Ini tips yang Cikta amalkan sendiri. Sudilah kiranya anda mencubanya.

Tips yang Cikta amalkan lebih kepada langkah penjagaan dan pencegahan. Mencegah lebih baik dari mengubati. seperti :

1. Minum air masak putih dan wajib diri minum secukupnya air putih dalam sehari.

Air sangat penting untuk hidup serta dalam penjagaan kulit. Sekiranya kita tidak minum air masak putih secukupnya badan akan mengalami dehidrasi, kulit juga akan turut mengalami dehidrasi. Kulit akan jadi kering dan mudah menggelupas.

2. Kerapkan mencuci muka terutamanya jika anda banyak menghabiskan masa dengan aktiviti di luar rumah. Udara sekarang tidak sebersih dahulu, asap dan debu serta pencemaran udara boleh mengakibatkan pori-pori anda tersumbat. Ini adalah penyebabkan utama jerawat.

3. Menggunakan pencuci muka yang sesuai dengan jenis kulit anda dan yang paling penting ianya bebas daripada bahan kimia yan berbahaya seperti hidrokuinon dan merkuri. Kesan pemakaian produk yang mengandungi bahan kimia berbahaya ini mungkin dalam masa yang singkat kulit anda boleh jadi selicin kulit telur, kesan buruknya apabila anda berhenti memakainya. Ada juga yang mengakibatkan keguguran, kecacatan dan sebagainya. Fikirkan semasak-masaknya sebelum mencuba produk sebegini.


4. Rajin melakukan rawatan wajah dirumah. Seperti pemakaian topeng muka (masker). Anda boleh gunakan bahan makanan juga untuk membuatnya seperti menggunakan yogurt asli dicampurkan dengan Energizing Soy Protein (ESP). Sangat menyegarkan.

5. Perbanyakkan makan buah-buahan serta kurangkan makanan yang berminyak. Kerana ianya boleh merangsang pertumbuhan jerawat.

6. Tidur secukupnya juga dapat merehatkan tubuh dan kulit. Dan ianya dapat membuatkan kulit segar selepas bangun dari tidur.


7. Senaman asas. bersenam boleh membantu hormon kita berfungsi dengan lebih baik dan stabil.

8. Makan supplemen atau makanan tambahan. Ini adalah sebagai penyelesaian kepada masalah jerawat Cikta.  Setelah mengamalkan supplement Cikta rasa seolah-olah Cikta dapat memberikan makanan sihat kepada badan dan kulit dari dalam. Apabila kulit dapat makanan yang sihat, maka sel kulit akan lebih sihat dan kuat untuk melawan radikal bebas disekeliling kita yang menjadi punca terbesar kepada masalah jerawat.

Set Cadangan Untuk Kulit Cantik Oleh Shaklee.

Sustained Release Vitamin C


Jika anda mengamalkan Vitamin C anda akan jarang dapat selsema atau demam. Ini adalah kerana Vitamin C membantu meningkatkan sistem imun kita. Selain itu juga, Vitamin C adalah antioksidan yang membantu melindungi kulit daripada pencemaran udara serta membantu merangsang pembentukan kolagen dari dalam.

Vitamin E Complex


Dikatakan vitamin untuk awet muda. Ini kerana Vitamin E ini membantu menyegarkan dan melembapkan kulit serta melindungi kulit daripada sinaran uv matahari yang berbahaya.

Bcomplex


Juga dikenali sebagai vitamin anti stress. Apabila anda stress percayalah bahawasanya masalah jerawat anda akan menjadi lebih teruk. Selain itu, Bcomplex ini boleh membantu mencegah kulit daripada menjadi kering, menghilangkan garis-garis halus, mencegah pigmentasi dan menyelesaikan masalah jerawat anda.Kandungan Vitamin B5 didalamnya pula membantu mengurangkan jerawat dengan membantu pemecahan lemak dan minyak pada kulit. Gabungan vitamin B5 dengan vitamin C sangat berkesan dalam mempercepakan penyembuhan luka serta merawat parut jerawat.

Energizing Soy Protein (ESP)


Protein adalah merupakan makanan asas sel. Proses pertukaran sel kulit wajah adalah setiap 3 minggu, jadi pembentukan sel baru yang sihat adalah sangat penting. Apabila sel mendapat makanan atau protein yang mencukupi, sel baru akan tumbuh untuk menggantikan sel lama yang telah mati atau rosak dan menghasilkan kulit yang lebih cantik. ESP juga mempunyai indeks glisemik yang rendah dan dapat membantu dalam mengurangkan pertumbuhan jerawat.

Testimoni.Untuk membuat sebarang pertanyaan mengenai produk Shaklee atau perniagaan tanpa modal Shaklee, sila hubungi Cikta.

Puan Masita Hassan.
Call / sms / WhatsApp :  +6012-7652258
Email : masitahassan86@gmail.com
Fanpage : Vitamin Keluarga Anda Johor Bahru
Facebook : Masita Hassan

2 comments

Write comments