10 Faktor Penyebab Jerawat Dan Tips Mengatasinya Dengan Mudah, Berkesan Dan Selamat

14:24 1 Comments A+ a-


Jerawat timbul dengan banyak memang boleh mengurangkan keyakinan diri dan boleh buat kita jadi stress dengannya. Itu belum cerita bab parut-parut jerawat yang ada pun tidak mahu hilang lagi, boleh pula datang yang baru. Runsing memikirkannya. Bagus bukan sekiranya kita boleh mencegahnya. Mari kita lihat apa sebenarnya penyebab yang membuatkan kulit kita ini senang sangat berjerawat dan susah nak hilang.


Kita bolehlah atasinya sekiranya kita tahu punca sebenar timbulnya jerawat-jerawat tersebut.

Faktor-faktor Penyebab Jerawat.

Antara faktor-faktor yang menyebabkan timbulnya jerawat adalah seperti:

1. Perubahan hormon
Apabila berlaku perubahan hormon jerawat akan timbul. Ini adalah disebabkan hormon yang ada dalam badan,iaitu hormon androgen (testosterone). Ianya ada dalam badan lelaki dan wanita. Contohnya semasa akhil baligh remaja, proses kehamilan, datang  haid ataupun menopause bagi wanita.

Kebiasaannya, seminggu sebelum kedatangan haid sehingga seminggu setelah habis period, jerawat akan mudah naik pada bila-bila masa.

Ketidakstabilan hormon ini kadangkala terkawal tetapi sekiranya tidak terkawal, masalah ini akan berlanjutan. Majoriti yang menghadapinya adalah dalam belasan tahun dan awal 20an sehinggalah 40an. Selain daripada itu, penyumbang kepada perubahan hormone berlaku adalah seperti penggunaan pil perancang, ubat steroid dan vitamin B12.

2. Tekanan (Stress)


Ada masalah jerawat berpunca daripada ketegangan dan stress emosi yang dihadapi setiap hari. Ini mungkin stress menyebabkan penghasilan minyak dan sebum dikulit bertambah.

Tekanan  terbahagi antara tekanan emosi atau tekanan fizikal:

a) Tekanan fizikal adalah seperti bersukan tanpa rehat yang mencukupi, masa tidur yang tidak teratur, jadual harian yang sangat padat, tabiat merokok serta pengambilan dadah.

b) Tekanan emosi pula adalah seperti perasaan bimbang atau kerisauan yang berlebihan, dibuli, masalah rumah tangga atau kekasih, kerja yang banyak.

3.Pemakanan

Pemakanan yang tidak seimbang seperti makanan yang diproses, makanan ringan yang mempunyai banyak garam dan MSG dan lain-lain lagi.

4.Toksin


Cuba bayangkan macamana gaknya toksin didalam badan kita, jika kita tidak pernah membuang toksin sejak pengambilan pemakanan yang tidak terkawal sehingga umur kita kini mencecah 30 tahun. Ini bermakna sudah setebal manalah sisa toksin terkumpul dalam badan kita ni.

Sekiranya sistem semulajadi tubuh kita tidak mampu untuk membuang toksin tersebut secara semulajadi, itulah yang akan menyebabkan kulit mudah nampak kusam, berjerawat dan banyak lagi. Ingat, apa yang anda lihat diluar bermula daripada dalam.

5. Faktor Genetik

Ada keturunan kulit mukanya tidak bermasalah seperti golongan arab yang rata-rata bermuka putih licin, dan tidak berminyak. Manakala kebiasaannya jerawat menghantui golongan asia. Oleh sebab itu ubat anti jerawat sangat laku dijual di Asia dan tidak mendapat sambutan oleh masyarakat Arab.

6. Allergic atau alahan


Alergic atau alahan yang terjadi apabila menggunakan kosmetik, foundation, krim muka atau pencuci muka yang mempunyai kandungan bahan kimia tertentu dan tidak sesuai dengan kulit. Cara pembersihan mekap yang tidak betul juga menyumbang kepada liang roma tersumbat.

7. Perubahan biologi badan

Terdapat golongan individu yang kandungan minyak (sebum) di kulit berubah komposisi. Ada juga golongan yang menghadapi perubahan pada sel kulit muka seperti hyperproliferation of KC  (tak dapat ditafsirkan bagi golongan bukan dalam bidang perubatan)

8. Persekitaran dan pencemaran

Habuk atau udara yang tercemar seperti asap dan bahan kimia terutamanya di bandar-bandar besar,kilang-kilang boleh menyebabkan jerawat dihadapi oleh hampir semua penduduk kawasan tersebut. Bahan-bahan tersebut menutup liang roma dan menyebabkan inflammasi (radang) kemerah-merahan pada kulit.

9. Jangkitan pada kulit dan Resdung

Kuman (bakteria) jenis propionobacterium acnes boleh membiak di kelenjar sebum pada kulit kita dan menyebabkan jerawat.  Jadi jika anda mempunyai masalah jerawat  dinasihatkan supaya tidak memicitnya. Ini kerana apabila dipicit, kuman didalam kulit tersebar ke kawasan sekitar dan menyebabkan jerawat di permukaan yang lebih luas.

10. Faktor Cuaca

Perubahan cuaca serta cuaca panas juga adalah merupakan factor masalah jerawat. Iklim negara kita ini hujan dan panas sahaja kan. Iklim yang tidak menentu ini pun boleh menjadi penyebab timbulnya masalah jerawat.

Jika anda telah mengetahui punca sebenarnya bagaimana terjadinya masalah jerawat, maka bolehlah anda cuba elakkan kemunculannya secara mudah dan selamat serta berkesan.

Set Radiant 4 Membantu Menyelesaikan Masalah Jerawat.


1. Energizing Soy Protein (ESP)

Untuk makluman semua, badan kita adalah dihasilkan daripada protein. Oleh itu, untuk memiliki kulit yang sihat berseri adalah penting pengambilan protein yang mencukupi kerana ianya:

- Membantu membekalkan asid amino yang penting yang  tidak dihasilkan oleh tubuh untuk fungsi kulit yang optimum
- Membantu menyokong pengeluaran sel-sel kulit yang sihat
- Terlibat dalam membantu pemulihan serta pembaikan sel dan tisu kulit
- Membantu dalam penghasilan hormon yang sihat dan enzim penting untuk kulit
- Membantu menyokong pengeluaran asid amino glutation yang mana dapat membantu melindungi sel-sel kulit daripada kerosakan akibat cahaya matahari.

2. Collagen Powder Shaklee

Kolagen adalah struktur penting untuk kulit Anda. Ianya membantu mengekalkan keanjalan kulit dan menghalangnya daripada berkedut, berparut dan menjadi kendur.

Badan Anda boleh menghasilkannya sendiri tetapi apabila usia semakin meningkat, jumlah kolagen yang dihasilkan akan semakin berkurangan, ianya akan mendedahkan anda kepada risiko kulit berkedut dan kendur. Katakan tidak kepada tanda-tanda penuaan ini dan mulakan pengambilan kolagen sekarang untuk:

- Kulit yang lebih anjal
- Mengurangkan kedutan
- Mengurangkan parut

3. Sustained Release Vitamin C

Vitamin C bertindak sebagai antioksida dan menggalakkan penghasilan kulit yang sihat dengan meneutralkan kerosakan disebabkan oleh radikal bebas disekeliling kita. Badan Anda tidak berupaya untuk menghasilkan vitamin C dengan sendiri. Maka pengambilan vitamin C adalah penting bagi membantu:

- Membantu mengurangkan kedutan, melegakan kulit yang kering dan kasar
- Membantu menggalakkan penghasilan kolagen dan regenerasi kulit
- Membantu dalam penyembuhan luka
- Membantu mempertahankan kulit daripada radikal bebas

4. GLA Complex

Kulit yang sihat adalah bergantung kepada jumlah lemak pada bahagian kulit terutamanya asid gamma linolenic (GLA). Asid lemak ini adalah berperanan penting bagi mengekalkan kelembapan kulit dan juga:

- Membantu mengurangkan gatal dan kulit yang bersisik
- Membantu mengekalkan kelembapan kulit
- Membantu melawan keradangan

Testimoni.

Set skincare Youth Menyelesaikan Masalah Jerawat Daripada Luar.


Skincare Youth adalah penjagaan wajah yang sangat selamat dan berkesan kerana ianya hanya mengandungi kandungan semulajadi, tanpa sebarang bahan pengawet, bebas daripada bahan kimia dan dijamin 100% BERKESAN. Kajian menunjukkan 100% orang yang telah mencuba Youth ini akan mengalami perubahan dalam 3 hingga 7hari. Dan 2/3 daripada mereka yang mencuba nampak muda 10tahun dari usia sebenar.

"100% PROVEN WITHOUT COMPROMISE"

Testimoni Youth.

Sekiranya anda berminat atau mempunyai sebarang pertanyaan berkenaan produk Shaklee. Sila hubungi Cikta. Cikta adalah pengedar shaklee yang sah sejak 2013.


Puan Masita Hassan.
Call / sms / WhatsApp :  +6012-7652258
Email : masitahassan86@gmail.com
Fanpage : Vitamin Keluarga Anda Johor Bahru
Facebook : Masita Hassan

1 comments:

Write comments
Encik X
AUTHOR
29 April 2018 at 09:19 delete

mujur la dah takde masalah jerawat sekarang ni.

Reply
avatar