Cara Memulihkan Kulit Akibat Tersalah Pilih Produk Kecantikan Yang Mengandungi Kimia Bahaya Dengan Berkesan.

23:53 0 Comments A+ a-


Hati-hati dalam pemilihan produk penjagaan kulit. Jangan pula tersalah memiilih, ini kerana kini berlambak produk beracun yang semakin menggerunkan yang dijual dipasaran, banyak yang dijual tanpa mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia. Kita kena sedar bahawasanya memang wujud penjagaan kulit yang ‘rebrand’ atau krim timbang kilo. Ramai yang tersalah pilih produk yang mengandungi bahan kimia bahaya yang merosakkan kulit dan juga boleh mengakibatkan kesan yang lebih teruk daripada itu. Boleh menyebabkan keguguran bagi ibu yang mengandung. Seram kan?


Tanda Produk Penjagaan Kulit Atau Kosmetik Berbahaya Yang Patut Kita Ambil Tahu

1. Kulit asal boleh bertukar putih dalam masa yang singkat. Hati-hati ya, Ini kerana kandungan merkuri yang tinggi memang boleh menjadikan kulit berubah menjadi putih dengan begitu cepat. Pori-pori juga mengecil dan halus dalam masa yang sangat singkat.

2. Bila ianya disapu dibahagian tangan atau lengan, akan berasa gatal atau panas.

3. Selalu ianya bersifat melekit apabila digunakan.

4. Baunya juga agak kuat menyengat kerana kandungan merkuri didalamnya.

5. Lapisan luar kulit akan mengelupas dalam masa yang singkat seawal seminggu.

Punca Kulit Muka Rosak Teruk

1. Kesan buruk merkuri atau raksa

Merkuri atau raksa adalah kandungan logam berat yang sangat beracun. Ianya sering disalahgunakan dalam produk kecantikan sebagai agen pemutih kulit wajah. Anda kena sedar bahawa:

- jika lapisan kulit luar anda sudah rosak kesan merkuri ini, jerawat tidak akan pernah muncul kerana kerosakan dan tiada liang pori-pori.

- jerawat yang biasanya akan keluar ketika haid adalah normal

- kulit menjadi merah seperti terbakar dan menjadi sangat sensitif

- Minyak dihasilkan secara berlebihan dan timbul jerawat yang banyak

- Kulit akan bertukar kusam dan timbul ruam apabila semakin lama

- Kulit semakin menipis

- Berlaku pigmentasi dan meninggalkan parut

- Tumbuh jerawat yang bernanah

- Kulit gagal melawan bakteria

- Kelunturan warna asal kulit yang ketara.

Merkuri memang mampu memutihkan kulit dengan cepat. Ianya sangat berbahaya kerana mudah menyerap ke dalam saluran darah. Antara kesan jangka panjang penggunaanya boleh menyebabkan kerosakkan buah pinggang, ginjal dan gangguan saraf serta organ lain.

2. Kesan buruk Hidrokinon

Hidrokinon adalah berfungsi untuk menghalang pengeluaran melanin dan kulit menjadi semakin cerah tetapi lapisan kulit muka akan menjadi semakin menipis.

Jika anda terdedah kepada matahari secara berlebihan muka akan menjadi merah dan berasa pedih

Menyebabkan sakit kepala, sukar bernafas, mual dan muntah jika masuk ke dalam saluran darah dalam kuantiti yang tinggi.

3. Kesan buruk Tretinoin atau Ratin-A

Ianya digunakan bagi merawat masalah jerawat. Namun penggunaan bahan ini sangat berbahaya keatas kulit kerana ianya juga boleh menyebabkan kulit menggelupas, sensitif, kemerahan dan yang lebih parah boleh menyebabkan kecacatan kepada janin jika ibu itu hamil.

Sesetengah bahan kimia di dalam produk kecantikan ini boleh mengundang dan merangsang pertumbuhan sel kanser. Hati-hati ya!

Wajib Elakkan!


Anda wajib mengelakkan daripada memilih pencuci muka yang ada pengawet atau pewangi. Ianya boleh menimbulkan alahan pada kulit wajah. Bahan ini perlu dielakkan ( sumber : American Academy of Dermatology )
- Paraben
- Phenoxyethanol methylchloroisothiazolinone
- Quaternium-15
- Formaldehyde
- Imidazolidinyl urea
- Sodium lauryl/laureth sulfate
- Glycols
- Synthetic colors
- Phthalates
- Hydroquinone

Set Yang Dicadangkan Untuk Membantu Merawat Kulit Yang Rosak Akibat Salah Memilih Produk Kecantikan.


ESP~ build

Esp sesuai untuk tujuan mencantikkan kulit, halus dan menghilangkan parut,  Ianya juga membekalkan tenaga dan mengurangkan rasa letih serta meratakan tona warna pada kulit muka.

GLA ~ moisturize

Ianya membantu mengekalkan kelembapan kulit dengan membekalkan asid lemak yang sangat diperlukan oleh kulit.

Sustained Release Vitamin C ~ protector

Ianya bertindak sebagai antioksidan yang membantu melindungi kerosakan kulit akibat radikal bebas( daripada sinaran matahari) dan mampu mencerahkan kulit lebih-lebih lagi kepada mereka yang mengalami masalah kulit terbakar ataupun sunburn.


Set Skincare Youth


Set Skincare Youth Shaklee dijamin dapat membantu meremajakan kulit anda.

Mengikut kajian 100% orang yang menggunakan skincare Youth ini secara konsisten telah mendapat perubahan yang positif dalam tempoh hanya 3 hingga 7hari. Manakala 2/3 daripada mereka pula rasa dan kelihatan 10tahun lebih muda daripada sebelum menggunakannya.

Skincare Youth Bebas Paraben.

Skincare Youth adalah dijamin bebas bahan kimia berbahaya. Kebiasaannya banyak produk kecantikan yang menggunakan paraben untuk mengawet sesuatu bahan skincare atau kosmetik supaya tahan lebih lama dan tidak cepat rosak. Seperti yang anda semua sedia maklum, paraben juga merupakan bahan kimia yang berbahaya jika anda menggunakannya secara rutin.

Bahaya Paraben Terutamanya Pada Wanita

1. Mengganggu fungsi sistem tubuh badan.

Paraben menyerupai hormon dan ianya boleh menggangu fungsi sistem endocrine . Juga boleh menyebabkan kerosakan kepada sistem badan seperti tiroid, ovari, hypothalamus dan juga sistem peranakkan lelaki.

2. Penyumbang penyakit breast cancer atau kanser payudara.

Penghasilan hormon estrogen yang tidak normal akan meransang kanser payudara. Penyerapan paraben boleh mengalakkan penghasilan estrogen yang tidak normal. Ini juga boleh dijadikan alasan yang cukup besar untuk anda menjauhi produk yang mengandungi paraben.

Mengikut kajian salah seorang pakar Oncology di England, beliau menjumpai 18 daripada 20 sel-sel pesakit kanser mengandungi paraben.

3. Memasuki saluran darah.

Ianya berupaya untuk memasuki salur darah walaupun anda fikir ianya hanyalah sebagai sapuan dipermukaan kulit. Paraben yang diambil melalui kulit atau sapuan adalah lebih pekat berbanding melalui minuman iaitu sebanyak 10 kali ganda.

4. Allergi dan ruam pada kulit.

Sekiranya anda mempunyai jenis kulit yang sensitive, paraben mudah menyebabkan reaksi allergi dan ruam pada kulit. Kebanyakkan produk penjagaan kulit mendakwa ianya adalah selamat untuk kulit sensitive walaupun mengandungi paraben. Walaupun penggunaan paraben dalam kuantiti yang amat rendah, tetapi jika ianya digunakan dalam jangkamasa yang panjang boleh menyebabkan masalah kulit yang serius.

Berbeza dengan skincare Youth, yang menggunakan phenoxyethemol. Ianya naturally ada didalam green tea atau teh hijau. Lagi efektif untuk halang bakteria membiak lebih-lebih lagi dalam produk semulajadi berasaskan air atau gel.

Biasanya industrial suka guna paraben. Ini disebabkan ianya lebih murah. extract dari green tea phenoxyethemol ini semestinya lebih mahal berbanding dengan paraben. Jadi Skincare Youth adalah selamat, berkesan dan semulajadi serta diperakui bebas bahan kimia merbahaya, sesuai dengan Shaklee yang memang terkenal hidup harmoni dengan alam semulajadi.

Skincare Youth ini akan keluar dipasaran Malaysia bulan mac ini. Anda boleh membuat pre-order dengan terus menghubungi Cikta. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan tentang skincare atau supplement Shaklee bolehlah terus menghubungi Cikta. Cikta merupakan pengedar Shaklee yang sah di Malaysia sejak 2013 lagi.

Puan Masita Hassan.
Call / sms / WhatsApp :  +6012-7652258
Email : masitahassan86@gmail.com
Fanpage : Vitamin Keluarga Anda Johor Bahru
Facebook : Masita Hassan