Cara Menjaga Kulit Muka Yang Berjerawat Teruk Ketika Hamil Dengan Selamat Dan Berkesan.

22:36 0 Comments A+ a-


“Tahniah, Puan Hamil” Gembira bukan main lagi bila diri disahkan mengandung. Tetapi perlu diingat, proses mengandung ini adlah proses yang sangat mencabar. Ianya menuntut persediaan mental dan fizikal.


Kebiasaannya wanita yang mengandung akan mengalami perubahan hormon. Dan semakin meningkat usia kandungan, semakin banyak berlaku proses perubahan hormon. Semasa tempoh kehamilan, perubahan hormone adalah sangat ketara. Seperti emosi jadi tidak stabil, sembelit, perubahan waktu tidur dan rasa mengidam makanan.

Kesan kepada perubahan pelbagai hormon dalam badan inilah yang merupakan punca utama kepada semua simptom tersebut. Perubahan hormon membolehkan wanita mengandungkan bayi selama sembilan bulan dan membantunya untuk membesar.


Disebabkan oleh perubahan hormon kehamilan inilah sesetengah wanita akan mengalami peningkatan jumlah jerawat dan bintik-bintik hitam atau putih diwajah. Oleh itu, pastikan kulit anda kekal bersih dengan menggunakan pencuci muka yang lembut dan pelembab yang bebas minyak. Elakkan rawatan antijerawat  menggunakan bahan seperti Retin-A, Accuntate dan Tetracycline(sejenis antiboitik) kerana ianya boleh mendatangkan kemudaratan kepada bayi dalam kandungan. Sesetengah produk membasmi jerawat yang mengandungi benzoyl peroxide adalah selamat tetapi elakkan produk yang tercatat dalamnya terkandung salicylic acid.

Set Cadangan Untuk Kecantikan Dan Kesihatan Wanita Hamil.


VitaLea
- VitaLea merupakan multivitamin. maka ibu tidak perlu mengambil obimin lagi.
- Ianya kaya dengan iron (zat besi) dimana ianya sangat membantu sekiranya ibu mempunyai masalah masalah pitam, mudah pening ataupun masalah anemia.
- Anemia ini adalah berbahaya kepada bayi dalam kandungan dan ibu ketika bersalin kelak. Oleh itu, pengambilan multivitamin sangat penting semasa hamil.

BComplex Shaklee
- Ianya unik kerana kandungan didalamnya telah lengkap dengan asid folik dan juga 8 kumpulan B.
- Asid folik sangat penting untuk pembinaan tulang dan ianya bagi mengelakkan kecacatan pada janin, mengurangkan risiko kecacatan saraf pada bayi khususnya ‘spina bifida’.
- Ibu yang mengandung memerlukan sekurang-kurangnya 400 mg keperluan asid folik sehari.
- Penting bagi menjamin keperluan asid folik ini mencukupi 3 bulan sebelum ibu merancang untuk mengandung hinggalah tempoh awal mengandung. Ini kerana masalah gangguan pertumbuhan saraf dan neuro ini boleh berlaku seawal minggu pertama mengandung ketika janin baru terbentuk.

Sustained Release Vitamin C
- Membantu melindungi sel penting dalam pembinaan kolagen, membantu membina dan menguatkan sel-sel tisu dalam badan dan ianya juga sangat penting untuk gusi dan gigi yang sihat.
- Ianya juga membantu dalam proses penghadaman zat di samping Vitamin C dapat membantu meningkatkan taraf sistem pertahanan tubuh.
- 1 biji vitamin C Shaklee bersamaan dengan 7 biji oren.
- Juga berfungsi untuk membantu mempertingkatkan kadar serapan zat besi yang sangat penting untuk pembentukan hemoglobin yang membawa oksigen dalam darah.

Ostematrix
- Fakta yang perlu anda tahu, ibu mengandung memerlukan 1000mg-1300mg sehari. Ostematrix mengandungi kalsium, magnesium dan vitamin D. Ianya 3 dalam 1.
- Setiap 1 biji OsteMatrix mengandungi 250mg kalsium.
- Magnesium berfungsi bagi membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya.
- Vitamin D pula berfungsi untuk merangsang penyerapan kalsium. Kalsium sangat penting bagi pembinaan sel, pertumbuhan gigi dan pembentukan tulang bayi.
- Ianya tidak mengandungi lemak jika dibandingkan dengan ibu yang bergantung dengan produk tenusu.
- Kalsium penting untuk darah membeku dengan sempurna.
- Membantu memperbaiki rangsangan urat saraf, mengelakkan kekejangan otot terutama bagi ibu mengandung serta kalsium juga penting untuk menstabilkan denyutan jantung serta tekanan darah tinggi.
- Sekiranya ibu mengandung kekurangkan kalsium ianya akan menjejaskan pertumbuhan bayi dan turut menyebabkan penyusutan jisim tulang dan berlakunya kerosakan gigi kepada ibu itu sendiri. Ini kerana, apabila kalsium untuk bayi tidak mencukupi maka badan ibu dengan sendirinya menarik kalsium daripada tulang ibu untuk membantu menguatkan bayi dan kesannya ibu mungkin terdedah kepada risiko mendapat osteoporosis di usia tua.

Energizing Soy Protein (ESP)
- Ianya sangat penting untuk membina dan memperbaharui sel-sel tisu, hormon dan enzim di dalam tubuh.
- Amat diperlukan oleh wanita yang mengandung dan menyusukan bayi. Penting untuk pembentukan kuku, rambut dan kulit.
- Protein yang berkualiti membantu pertumbuhan yang baik. Ianya juga dikatakan kunci untuk melawan penyakit.
- ESP membantu memberi ibu tenaga dimana bagi mereka yang mengalami morning sickness yang agak teruk. Ianya juga membantu memelihara dan mengelakkan janin menjadi cacat. Selain itu, protein juga membantu membekalkan asid amino yang bertindak membentuk otot dan organ bayi.
- Keperluan sumber protein sewaktu mengandung perlulah mencukupi bagi membantu pertumbuhan plasenta, uterus, penghasilan susu dan untuk membantu aliran darah ibu yang bertambah.
- Keperluan protein ini semakin penting ketika memasuki trimester ke 3 bagi membantu memaksimumkan pertumbuhan fetus.

Omegaguard
- Sangat penting dalam membantu pembentukan otak bayi dari peringkat awal pembentukan.
- Mengandungi DHA yang sangat penting untuk perkembangan otak.
- DHA dan EPA dari Omega ini penting untuk pembentukan otak dan mata baby.
- Untuk ibu pula, ianya membantu mengawal paras kolesterol dalam badan

Set Skincare Youth Sesuai Untuk Wanita Hamil


Dalam pemilihan penjagaan kulit wajah secara luaran. Ibu mengandung boleh mengamalkan set penjagaan kulit wajah Youth daripada Shaklee. Ini adalah kerana set ini dihasilkan daripada bahan semulajadi dan bebas bahan kimia berbahaya termasuklah paraben (bahan kimia yang kurang merbahaya yang biasa digunakan dalam setiap rangkaian penjagaan kulit sebagai pengawet dan membolehkan produk itu untuk tahan lebih lama.

Berbeza dengan skincare Youth Shaklee, yang menggunakan phenoxyethemol yang naturally ada didalam green tea. Ianya efektif untuk halang bakteria membiak lebih-lebih lagi dalam produk semulajadi berasaskan air atau gel.


Kebiasaannya industrial suka guna kandungan paraben sebab ianya lebih murah. extract dari green tea phenoxyethemol ini semestinya lebih mahal berbanding dengan paraben. Jadi Skincare Youth adalah selamat, berkesan dan semulajadi serta diperakui bebas daripada bahan kimia merbahaya, sesuai dengan Shaklee yang memang terkenal hidup harmoni dengan alam semulajadi.

Akan Ada Dipasaran Mac 2018

Skincare Youth Shaklee akan berada dipasaran Malaysia mac 2018 ini. Anda boleh membuat pre-order dengan terus menghubungi Cikta. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan tentang skincare Youth atau supplement Shaklee bolehlah terus menghubungi Cikta. Cikta merupakan pengedar Shaklee yang sah di Malaysia sejak 2013 lagi.

Puan Masita Hassan.
Call / sms / WhatsApp :  +6012-7652258
Email : masitahassan86@gmail.com
Fanpage : Vitamin Keluarga Anda Johor Bahru, Pakar Kecantikan Johor Bahru
Facebook : Masita Hassan