Punca Kulit Kusam Dan Kering Serta Tips Mengatasinya Dengan Bahan Semulajadi Dijamin Selamat, Mudah Dan Berkesan

10:46 0 Comments A+ a-


Ada sesiapa diantara Anda mengalami masalah kulit kusam? Masalah kulit kusam boleh menjadikan Anda kelihatan letih tua dari usia sebenar, walaupun Anda  mendapat rehat secukupnya.


Dengan memulakan regimen penjagaan kulit yang tepat, Anda boleh memupuk kesihatan kulit dan kecerahannya. Apabila kulit Anda tidak dijaga sebaiknya, akan timbullah masalah kulit kusam yang membuatkan anda rendah diri dan tidak yakin dengan diri sendiri.

Punca Kulit Menjadi Kusam Dan Kering

1. Kulit kurang mengelupas (exfoliating)

Kebiasaannya punca masalah kulit kusam dan kering adalah disebabkan ianya kurang mengelupas. Bukan bermaksud mengelupas secara keterlaluan yang kita inginkan, tapi pengelupasan yang berlaku secara semulajadi iaitu proses kulit menyingkirkan sel kulit yang mati dan menggantikan dengan sel kulit baru yang sihat.

2. Tidak Menjaga Kelembapan Kulit

Anda perlu selalu menjaga kelembapan kulit. Bagi mengatasi masalah ini, Anda boleh menggunakan bahan yang dapat membantu:
- Membaiki fungsi halangan kulit (kulit mendapat lapisan seumpama lapisan telap air)
- Meningkatkan pengekalan air
- Asid hyaluronik

3. Tidak minum air yang secukupnya.


Sekiranya Anda mengalami dehidrasi, ianya pasti memberi effect kepada kulit. Terutama ketika Anda berpuasa, lihat sahaja bagaimana keringnya kulit. Ini adalah salah satu punca kenapa kulit boleh menjadi kusam. Dehidrasi mengurangkan jumlah aliran darah kepada kulit, ianya membuatkan Anda kelihatan pucat.

Dehidrasi kulit merupakan masalah jangka panjang, ini adalah kerana sekiranya dibiarkan dalam tempoh yang lama, ianya akan menjadikan kulit Anda kusam secara kekal. Sel kulit yang bekerja dalam persekitaran terhidrat akan menyebabkan ianya tetap beroperasi walaupun dalam keadaan kandungan air yang kurang, dan risikonya iaitu:

- Dehidrasi dermal (lapisan kulit paling dalam)
Akan menyebabkan kedutan lebih dalam dan ianya dapat dilihat pada permukaan kulit, serta menyebabkan kulit kendur

- Dehidrasi epidermal (lapisan atas kulit)
Menyebabkan garis-garis halus akan mula kelihatan

4. Tekanan atau Stress


Stress memang perkara paling biasa yang menyebabkan masalah kesihatan, termasuklah ianya akan menjejaskan kesihatan kulit Anda. Tekanan akan menyebabkan paras kortisol meningkat, justeru itu ianya boleh menjejaskan aliran darah ke kulit dan pembaikan kulit. Apa sahaja yang berlaku dalam hidup Anda terutamanya yang negative seperti marah, kecewa, sedih, akan memberikan kesan pada kulit Anda.

5. Kurang Tidur


Tidur yang cukup juga amat penting kepada kesihatan kulit. Ini adalah kerana didalam tempoh tidur, sel-sel kulit Anda memperbaiki diri dan menjana sel kulit baru. Jika tempoh tidur Anda tidak mencukupi atau kerap berubah, kulit Anda tidak boleh melakukan proses ini dengan kadar yang optimum. Ini menyebabkan masalah seperti:

- Lingkaran hitam pada mata
- Kulit pucat dan kering
- Kulit kurang terhidrat
- Perubahan dalam pengeluaran minyak dan pengelupasan sel kulit

6. Persekitaran yang tidak bersih

Persekitaran tidak bersih seperti pencemaran udara, pendedahan kepada sinaran UV boleh menyebabkan kulit Anda menjadi kusam dan bermasalah. Selain itu, kelembapan yang rendah serta angin kering juga menjadi elemen alam sekitar yang boleh menjejaskan kesihatan kulit Anda.

7. Tabiat merokok


Merokok akan memberikan kesan bahaya kepada kulit anda dalam jangkamasa pendek dan panjang. Bahan karsinogen amat memudaratkan integriti kulit dan struktur kulit. Merokok menyebabkan:

- Kerosakan pada vit C dan collagen
- Menjadikan kulit kelihatan kusam, dan berkedut

8. Bahan Kosmetik

Ramai diantara wanita yang menggunakan alat kosmetik bagi menutup cela pada wajah. Namun pastikan Anda memilih alat kosmetik yang mengandungi bahan semulajadi, selamat, baik, dapat membantu menambahkan kelembapan pada kulit serta yang paling penting bebas bahan kimia terlarang yang berbahaya.

9. Makan Tidak Sihat atau seimbang


Kita adalah apa yang kita makan. Ianya akan terpancar pada kulit wajah. Makanan segera dan masin dapat meningkatkan tisu bengkak dan melambatkan pencahayaan sihat pada kulit. Makanan tinggi gula, lemak, tidak mengandungi serat juga merupakan penyebab kepada pelbagai masalah kesihatan termasuk masalah kulit.

Set Radiant 4 Shaklee Untuk Masalah Kulit Kusam.

Apa keistimewaan dan kelebihan set The Radiant 4 Shaklee ini sehingga boleh menaikkan seri wajah Anda dan lupa apakah itu mekap?


4 vitamin di dalam set ini adalah berfungsi untuk membantu memastikan kulit dan tubuh kita secara keseluruhan mendapat nutrien yang secukupnya. Di samping itu, set ini juga membantu mengawal kelembapan kulit. Sekiranya kulit kering, ianya bantu memberi kelembapan pada kulit. Tetapi jika kulit Anda berminyak, set ini membantu memberikan keseimbangan pH kulit agar kulit kembali pulih.

Energizing Soy Protein (ESP)

Protein ESP untuk membantu membina kulit yang sihat. Protein dari ESP di dalam set ini berfungsi untuk membantu mencantikkan sel kulit yang selama ini kusam sekaligus menaikkan seri wajah yang tak bermaya.

Sustained Release Vitamin C.

Perlindungan Antioksida dengan Sustained Release Vita-C Plus. Ianya menawarkan vitamin C dengan kawalan pelepasan secara semulajadi yang menggunakan proprietari dengan sistem penyaluran semulajadi yang melepaskan Vitamin C sedikit demi sedikit dalam masa 5 jam.

Vita-C ini dilengkapi dengan bioflavonoid. Bioflavonoid ni penting sebagai penyerap Vitamin C ke dalam tubuh kita. Analoginya seperti ini; buah oren mengandungi vitamin C. Kulit oren pula mengandungi bioflavonoid. Vitamin C juga mengandungi kolagen yang membantu menegangkan kulit dan mengecilkan liang pori.

Selain itu, Vitamin C juga membantu melindungi kulit dari radikal bebas yang datang dari udara persekitaran dan sinar UV. Radikal bebas ini akan merosakkan kulit sekaligus membuatkan kulit senang dihuni jerawat dan berkedut.

Collagen Powder.

Tingkatkan Keanjalan kulit Anda dengan Shaklee Collagen Powder. Kolagen ni memang sangat berkait rapat dengan kecantikan. Sebut sahaja kolagen, semua orang tahu ianya berkaitan dengan kecantikan. Apa bezanya Kolagen Shaklee dan Kolagen lain kat pasaran? Iaitu Kolagen Shaklee di perbuat daripada sisik ikan merah yang hidup di lautan dalam. Kelebihan ikan merah yang hidup di lautan dalam ini adalah, ikan ini tidak terdedah kepada pencemaran kimia. Habitat ikan ini juga memastikan ianya tak menyerap apa-apa bahan kimia berbahaya. Maka, ianya memang sangat selamat.

Collagen Powder ni pula bukan setakat untuk kulit wajah, tapi ianya juga boleh menggebukan dan melicinkan kulit seluruh tubuh termasuk melembutkan tangan, menghilangkan kasar kat tumit kaki, mengilatkan kuku dan juga boleh membantu rambut untuk shiny glowing.

GLA Complex

Kekalkan Kelembapan Kulit dengan GLA Complex. Kulit yang sihat adalah bergantung pada jumlah asid lemak pada bahagian kulit terutamanya, asid gamma-linolenic (GLA). Asid lemak ini berperanan penting untuk mengekalkan kelembapan kulit dan juga membantu mengurangkan gatal dan kulit yang bersisik. Mengekalkan kelembapan kulit. Melawan keradangan.

Testimoni.


Set Skincare Youth Untuk Perlindungan Daripada Luar.


Apa Bahan Yang Terkandung Di Dalam Skincare Youth sehingga ianya menjadi sangat Berkesan?

 Antara bahan yang terdapat di dalam produk Youth ini adalah:

1. Apple Cell Extract & Gentle Vitamin A – apple cell adalah merupakan sel yang hampir sama dengan sel kulit manusia. Oleh sebab itu, ianya sangat berkesan untuk mempercepatkan kadar pembaharuan sel kulit dan kedua-dua bahan ini berfungsi untuk menyegar dan melembutkan kulit.
2. Schisandra Chinensis Fruit Extract – Ianya berfungsi untuk menyokong struktur kulit muda dan memberi khasiat kepada kulit.
3. Vital Repair+ (Vitamins, Botanicals) – Bagi melawan radikal bebas dan memberi perlindungan kepada kulit.
4. Lotus Japonicus Extract – untuk membantu menyokong penghasilan kolagen dan elastin serta memberikan ketegangan tanpa kedutan kepada kulit.
5. Muscadine Grape Polyphenols – untuk membantu melindungi kolagen dan elastin serta perlindungan berkesan ke atas kulit.

Kenapa Perlu Pilih Skincare Youth?

Ianya 100% menggunakan tumbuh-tumbuhan semulajadi, tidak diuji ke atas haiwan dan bebas gluten.

Apa Yang Istimewa Tentang Skincare Youth?

Ianya sangat istimewa kerana Setiap rangkaian Skincare Youth ini mengandungi ekstrak Muscadine Grape yang tinggi dengan polifenol yang mampu membantu memperbaiki kerosakan hingga ke peringkat sel.

Ekstrak Muscadine Grape ini juga memperbaiki kulit jauh ke dalam menembusi DNA kulit. Sebab itulah ianya berkesan dan bertindak dengan pantas.
Selain itu, skincare Youth juga telah diuji oleh pakar Ophthalmologist dan  membuktikan bahawa skincare ini selamat untuk mata, tidak merengsakan walaupun pada mata yang sensitif.

Testimoni.


Sekiranya Anda berminat bertanyakan lebih lanjut tentang skincare Youth Shaklee. Boleh terus menghubungi Cikta. Cikta adalah pengedar Shaklee Malaysia yang sah sejak 2013 lagi.


Puan Masita Hassan.
Call / sms / WhatsApp :  +6012-7652258
Email : masitahassan86@gmail.com
Fanpage : Vitamin Keluarga Anda Johor Bahru
Facebook : Masita Hassan