6Tips Untuk Dapatkan Tidur Dengan Selesa Bagi Ibu Hamil

10:11 0 Comments A+ a-


Susah hendak tidur. Pasti perkara ini sering berlaku kepada para ibu yang sedang sarat mengandung. Lebih lagi mereka yang sudah masuk trimester ketiga. Suami pun kadang naik bingung memikirkan apa yang nak di buat untuk membantu.


Pusing ke kiri tak selesa, pusing ke kanan pula perut mengeras tiba-tiba. Anda perlu tahu, perkara ini terjadi adalah kerana bayi didalam kandungan semakin membesar dan ianya menjejaskan keselesaan anda ketika tidur. Perlu diingatkan, ibu dalam keadaan tenang semasa tidur yang selesa dan keselamatan bayi di dalam kandungan sangat berhubungkait. Mari Cikta share sedikit tips untuk membantu ibu tidur dengan selesa.

Tips Untuk Mendapat Tidur Yang Selesa Bagi Ibu Hamil.

1. Posisi tidur yang selesa.

Faktor yang terpenting untuk dapat tidur dengan selesa adalah tidur dalam posisi yang terbaik untuk Anda. Posisi yang terbaik yang dicadangkan sepanjang kehamilan adalah tidur mengiring ke sisi kiri anda. Ini dapat membantu meningkatkan pengaliran darah, oksigen dan nutrisi kepada plasenta.

Contoh bantal yang boleh dicuba oleh ibu hamil untuk mendapatkan posisi yang selesa.


2. Mandi dengan air panas.

Mandilah dengan air panas (suam) dengan sabun yang wangi dicadangkan bau lavender. Rasa segar dan tenang akan membantu anda untuk lena tidur.

3. Hindarkan makan secara berlebihan sebelum tidur.


Seringkali ibu hamil akan berasa ingin makan sesuatu pada malam hari. Berhati-hati kerana ianya akan mempengaruhi tidur Anda. Cubalah untuk menghindari makan terlalu banyak dan kenyang sebelum masuk tidur. Anda boleh menggantikan keinginan untuk makan itu dengan makan buah-buahan atau minum susu suam segelas. Ianya untuk mengelakkan rasa tidak selesa di ulu hati atau perut anda yang akan mengganggu tidur Anda.

4. Minum segelas susu suam.


Ianya membantu anda untuk tidur nyenyak kerana mengandungi asid Amino tryptophan yang meningkatkan kadar serotonin ke dalam otak yang akan membantu Anda untuk tidur.

5. Berjimak.

Ianya merupakan salah satu cara yang baik untuk memberikan anda rasa relax dan santai. Anda juga boleh meminta pasangan anda untuk membuat urutan lembut agar anda berasa relax.

6. Latihan menarik nafas.


Sekiranya ia dilakukan secara teratur akan dapat membantu mengurangkan ketegangan otot dan membantu untuk tidur dengan selesa.

Set Hamil Yang Dicadangkan Untuk Ibu Hamil.

Setiap Ibu ang hamil pasti mahukan memastikan bayi dalam kandungannya mendapat khasiat yang terbaik untuk tumbesaran yang sempurna dan pertumbuhan otak yang cemerlang. Set Hamil Shaklee merupakan vitamin yang memenuhi kesemua keperluan Ibu Hamil dengan rangkaian produknya.1. Vita-Lea® Iron Formula (Multivitamin)

Vitalea adalah supplement multivitamin yang lengkap dengan 28 jenis vitamin dan mineral.

Zat besi dalam Vita-lea dapat membantu ibu hamil menambah zat besi kerana kebiasaannya ibu hamil dan menyusu akan kekurangan zat besi dan jika tidak ditampung boleh menyebabkan ibu mudah pitam, lesu, kurang daya ingatan dan kurang konsentrasi.

2.  BComplex (with folic asid)

Lengkap dengan 8 kumpulan Vitamin B yang diperlukan oleh tubuh badan untuk membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil dan wajah lebih berseri. Bcomplex juga merupakan vitamin anti stress. Jadi bila tiada stress, penghasilan susu akan jadi lebih baik.

3. Sustained Release Vita-C

Sebagai antioksidan, ianya membantu meningkatkan sistem imunisasi badan ibu dan bayi dan menjadikan kulit lebih cantik.

Membantu Penyerapan iron – sekiranya tidak mencukupi Vitamin C, makanlah Iron sekapal pun takkan diserap badan.

4. Ostematrix (Calcium & Magnesium)

Dalam susu ibu, antara komposisi mineral yang tinggi ialah kalsium.
Kalsium penting untuk membina darah, tulang, gigi dan saraf dalam tubuh manusia. Bagi ibu yang mengandung atau menyusu, pengambilan kalsium tidak boleh dipandang remeh.

Bagi ibu2 yang tidak menjaga dan mementingkan pengambilan kalsium dalam diet harian, maka kalsium untuk penghasilan susu ibu akan diserap dari yang sedia dalam tubuh ibu.

Jika perkara ini berlarutan dan ibu tidak menggantikan semula kalsium yang diserap oleh bayi , ini maka si ibu tadi akan mengalami risiko osteoporosis, rasa sengal kaki dan tulang belakang, mudah letih dan lesu serta muka menampakkan garisan tua.

Pengambilan Ostematrix juga dapat membantu ibu yang mengalami masalah susu merudum ketika period.

 5. Energizing Soy Protein Isolate Powder (ESP)

Antara komposisi utama dalam susu ibu ialah protein. Protein adalah makanan sel. Protein berfungsi mengekalkan pertumbuhan normal dan pemeliharaan tisu.
Mengawal atur keseimbangan bendalir dalam badan.

Pembinaan hormon, enzim dan antibodi memerlukan protein. Selain itu protein dikatakan membantu mengawal keseimbangan asid bes untuk mengangkut nutrien dan sumber tenaga.

ESP berfungsi memberi tenaga berkekalan untuk ibu yang tahan selama berjam-jam lamanya. Selain itu ESP membantu ibu memperolehi kesan yang optimum untuk pengambilan vitamin-vitamin lain. Kulit juga menjadi lebih licin, gebu dan anjal kerana protein adalah merupakan makanan kepada sel.
6. OmegaGuard (EPA & DHA)
DHA adalah asid lemak perlu yang dijumpai dalam badan kita terutama pada otak.
DHA adalah sangat penting dalam perkembangan otak, serta aspek-aspek lain perkembangan janin. DHA juga asid lemak utama yang ditemui dalam retina mata, serta organ-organ badan yang lain.

Bayi tidak mampu menghasilkan DHA mereka engan sendiri, mereka memperoleh DHA daripada susu ibu. Sebelum mereka dilahirkan, DHA didapati dari ibu melalui plasenta. Dengan itu, ibu akan mengalami kekurangan DHA.

Pengambilan nutrisi selengkapnya dan berkhasiat sepanjang kehamilan adalah kunci utama kepada :
1. Perkembangan otak dan minda bayi yang sempurna
2. Perkembangan bayi yang sihat
3. Pencegahan baby dari mendapat jaundice.Sekirana Anda mahu mengetahui cara makan yang betul dan mengetahui harga set hamil Shaklee ini boleh hubungi @ whatsapp Cikta ditalian +60127652258.
Perkembangan Otak Bayi dalam kandungan amat memerlukan nutrisi ibu yang baik.

Sekirana Anda mahu mengetahui cara makan yang betul dan mengetahui harga set hamil Shaklee ini boleh hubungi @ whatsapp Cikta. Cikta merupakan Pengedar Shaklee sejak 2013.

Puan Masita Hassan.
Call / sms / WhatsApp :  +6012-7652258
Email : masitahassan86@gmail.com
Fanpage : Vitamin Keluarga Anda Johor Bahru
Facebook : Masita Hassan