Tips Makan Sahur Untuk Semua Termasuk Ibu Hamil Dan Menyusukan Supaya Bertenaga Di Pagi Hari.

10:13 0 Comments A+ a-

Dalam bulan Ramadhan ini, bila teringatkan juadah berbuka macam-macam yang ingin kita makan. Almaklumlah perut tengah kosong, mulalah semua pun bermain difikiran, kan? Tapi yang menjadi masalahnya adalah tiada selera diwaktu sahur.


Mana tidaknya sedang tidur disuruh bangun makan. Tapi kena juga menjamah makanan kerana takut tak tahan pula hendak berpuasa keesokkan harinya. Jadi Cikta nak share serba sedikit tips makan bersahur supaya bertenaga di pagi hari terutamanya bagi golongan ibu hamil dan ibu menyusukan bayi.

1.       Sahur itu ibadah.

Dalam sahur terdapat banyak keberkatannya, hukum bersahur juga adalah sunnah, jadi ketika kita mengamalkannya in shaa Allah akan ada pahala sunnah yang kita perolehi. 

Dari Anas bin Malik radhiyallahu ‘anhu beliau berkata, Nabi shallallaahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Makan sahurlah kalian, kerana sesungguhnya dalam makanan sahur terdapat barakah” (Muttafaqun ‘alaih)

2.       Pilih makanan yang boleh menambah selera makan.


Diawal pagi seringkali membuat kita malas untuk menikmati makanan. Akan tetapi kerana hikmah dan manfaatnya besar, maka haruslah juga kita paksakan. Salah satu caranya adalah dengan memilih makanan yang menambah selera makan, seperti sambal ikan bilis, sambal hitam Pahang dan lain-lain lagi. Sekarang dah banyak jual yang dah siap. Tinggal makan dengan nasi panas sahaja pun sudah menyelerakan. Nyum!

3.       Makan buah-buahan dan sayur-sayuran.

Buah dan sayuran kaya nutrisi dan serat yang membuatkan Anda merasa kenyang lebih lama sehingga Anda tidak boleh mengabaikan pengambilannya. Anda boleh makan secara langsung, diolah menjadi sesuatu resepi atau dibuat jus. Amalkan makan buah pada tahap pertama, tepatnya selepas bangun tidur kerana cara ini boleh membantu Anda untuk menghilangkan rasa mengantuk.

4.       Pengambilan air secukupnya

Air adalah sangat diperlukan oleh tubuh sebagai bekalan disaat seharian berpuasa. Anda boleh cuba minum air putih sebanyak 3-4 gelas semasa  waktu sahur.

5.       Pengambilan makanan yang berkhasiat.

Pengambilan makanan yang berkhasiat dan seimbang sangat penting semasa bersahur. Ini adalah kerana semasa berpuasa tubuh kita memerlukannya untuk terus bertenaga sementara menanti saat berbuka puasa.

Boleh ikuti tips diet semasa bersahur oleh Mr. Kevin Zahri ini:


Shaklee juga ada mencadangkan makanan tambahan yang sesuai diambil ketika bersahur oleh semua golongan termasuklah ibu hamil dan menyusukan yang ingin cuba untuk menunaikan ibadah berpuasa. Set Sahur  Shaklee ini dicadangkan bertujuan untuk memberikan rasa cepat kenyang yang lama dan memberi tenaga supaya kekal cergas sepanjang hari serta ianya sangat berkhasiat.


Set sahur Shaklee  ini terdiri dari Energizing Soy Protein (ESP), Performance Drinks dan Mealshake. Ketiga-tiganya dalam bentuk serbuk bancuhan (powder). Anda hanya perlu bancuh atau shake dan minum. Sangat mudah dan cepat untuk disediakan. 

Sifat rendah indeks glisemik atau low GI dalam minuman ini berkemampuan membuatkan anda rasa kekenyangan dalam tempoh yang lebih lama berbanding jika anda mengambil karbohidrat yang kompleks seperti mee, pasta atau roti semasa bersahur.


Bersahur dengan sumber yang kaya dengan protein ini juga akan membuatkan kita mampu bertahan lebih lama sehingga waktu berbuka walaupun kita ibu yang menyusu anak atau mengepam susu.

Untuk membeli secara terus dalam talian boleh klik :

Atau boleh menghubungi Cikta. Cikta merupakan Pengedar Shaklee yang sah di Malaysia dari tahun 2013 sehingga kini. Dan Cikta adalah juga merupakan pengguna produk Shaklee dari tahun 2013 hingga kini. 


Puan Masita Hassan.
Call / sms / WhatsApp :  +6012-7652258
Email : masitahassan86@gmail.com
Fanpage : Vitamin Keluarga Anda Johor Bahru
Facebook : Masita Hassan

Kisah Cinta Hati, Resdung, Vertigo dan Vivix.

00:18 0 Comments A+ a-

Hai Cikta nak berkongsi kisah pengalaman suami diserang resdung yang kronik.


Bercerita tentang resdung, mesti ramai yang seperti Cikta. Cikta sebelum ni menganggap resdung atau dikenali dengan nama sinusitis ni sebagai satu penyakit biasa. Sehinggalah suatu hari suami Cikta sendiri terpaksa dirawat di Hospital kerana menghidapi sinus yang teruk.

Bermula dengan kerap bersin dan selsema diawal pagi. Suami Cikta juga kerap diserang vertigo. Mula-mula memang ingat suami hanya mengalami tekanan darah rendah. Tapi lepas buat checkup Doktor diagnosed sebagai vertigo iaitu keadaan berasa dirinya atau persekitaran seperti berpusing-pusing, telinga berdengung , pandangan kabur, mual dan muntah-muntah. Vertigo ini akan menyerang 5 6 kali setahun. Yang paling merisaukan bila dapat tau vertigo boleh menyebabkan masalah pendengaran atau pekak.

Pada March 2017, suami Tiba-tiba diserang demam panas. Disitulah segalanya bermula, bila check darah denggi semua negative. 3hari masuk lebih kurang 12botol air. Demam kebah tapi kepala masih sakit. Tersangat risau masa itu.

Disebabkan Suami ada sejarah sinus semasa dia sekolah dahulu. Jadi masa hari keempat Doktor menyuruh suami menjalani 'Ct Scan.'

Resultnya.... jeng jeng jeng...

Sakit kepala itu memang disebabkan oleh sinus yg teruk. setiap saluran dan rongga di muka belah kiri penuh dengan sinus. belah kanan pun tinggal sedikit ruang. Allahhuakbar! Dan sinusnya telah dijangkiti kuman.

Suggestion Doktor tentunya pembedahan. kosnya RM15000 - RM20000. Disebabkan kos yang tinggi, kami mengambil keputusan untuk ikhtiar cara lain dulu iaitu mencuba Vivix Shaklee dan ubat hospital terlebih dulu. dengan harapan tidak ada pembedahan yang akan berlaku.

2 minggu istiqamah makan Vivix Shaklee setiap hari. Alhamdulillah semasa pergi checkup semula. Sinus yang telah dijangkiti kuman sudah tiada dan rongga seperti sediakala. Alhamdulillah! Alhamdulillah! Alhamdulillah!
Kini suami bebas vertigo dan resdung.

Jadi jika anda rasa vivix tu mahal, try la sakit. kosnya menelan beratus kali ganda dari harga sebotol Vivix Shaklee. Serious!

Untuk maklumat lanjut boleh klik sini
Bantu Cikta untuk klik like, komen dan share ya. Thanks.