Cara Atasi Sembelit Selepas Bersalin Dengan Berkesan Dan Selamat

18:49 0 Comments A+ a-


Sembelit waktu berpantang? Ngeri kan? Seriau lepas bersalin pon tak habis lagi, nak tambah pula seriau sembelit pula. Tak kiralah bersalin normal atau bersalin secara pembedahan. Seriously, sembelit tu bukanlah sesuatu yang menyenangkan hati.


Normal jika ibu baru lepas bersalin tidak membuang air besar, atau dalam bahasa saintifiknya konstipasi untuk dua hari pertama selepas melahirkan bayi. Satu per lima ibu baru mengalami kelewatan ini. Atas sebab, mungkin kurang selesa menggunakan tandas hospital atau berasa bimbang jika terdapat jahitan dan lebam. Ini bermakna anda menghidapi konstipasi ataupun sembelit dalam beberapa hari selepas proses melahirkan anak.

Antara sebab fizikal anda mungkin tak boleh menggerakkan usus :


·       Jumlah progrestron yang tinggi mungkin telah menyebabkan sedikit sebanyak menyumbang kepada sembelit semasa hamil.
·         Sistem pencernaan kita berfungsi dengan lebih perlahan semasa proses kelahiran.
·         Ubat yang diberi untuk kelegaan sakit semasa proses kelahiran, seperti petidina juga boleh menyebabkan usus kita berfungsi lebih lembab daripada biasa.

Kemungkinan masalah sembelit akan lebih tinggi jika :
  1.  Anda melalui proses kelahiran dibantu, seperti forseps atau ventouse.
  2. Anda pernah melahirkan bayi sebelum ini.
  3. Anda ada mengambil pil zat besi atau ubat antidepresi, yang kedua - duanya boleh menyebabkan sembelit
  4. Anda mempunyai koyakan semasa proses kelahiran dan mendapat jahitan.


Buang Air Besar Selepas Bersalin Menyakitkan ?

Anda mungkin mendapati bahagian antara anus dan perineum anda berasa kebas. Ini adalah disebabkan saraf didalam dan mengelilingi vagina telah melonggar akibat proses kelahiran. Ini bermakna anda tidak mempunyai sensasi sangat ditempat itu apabila mnggerakkan usus untuk pertama kali.

Perasaan takut akan membuatkan anda berasa lebih tidak selesa. Ianya boleh memaksa anda mengetatkan otot apabila yang paling diperlukan adalah otot mengendur. Cubalah alihkan perhatian seperti membaca buku atau majalah semasa didalam tandas.

Proses menggerakkan usus tidak akan mengoyakkan jahitan atau merosakkannya. Adalah lebih memudaratkan jika kita tidak ke tandas berhari-hari sebab konstipasi akan melonggarkan lantai pelvis kita.

Tips Redakan Sembelit Selepas Bersalin

1) Rutin makan dan minum secara teratur sebaik saja melahirkan bayi. Cuba banyakkan makanan berserat tinggi, seperti banyakkan pengambilan buah - buahan dan minumlah air secukupnya.

Cecair akan membuatkan najis lebih lembut dan senang untuk dilepaskan. Atmosfera dalam hospital adalah sangat kering dan kita boleh ternyahidratkan tanpa kita sedari. Selain itu menyusui bayi juga boleh membuatkan kita dahaga, jadi kita perlu minum banyak air putih.
 
2)    Bangun dari katil dan bawa berjalan secara kerap mengeliling wad jika masih dihospital, atau boleh juga dilakukan semasa dirumah. Duduk atau berbaring terlalu lama hanya akan membuatkan masalah sembelit menjadi lebih teruk.
 
3)    Apabila terasa ingin ke tandas, jangan pula membiarkannya. Duduk sepenuhnya, jangan bertenggek atau bertinggung diatas tandas duduk. (Ada ibu - ibu yang tak suka duduk pada tandas hospital) Ianya berbahaya.
 
4)    Cuba luruskan belakang dan angkat lutut lebih tinggi daripada punggung. Atau boleh cuba letakkan kaki kita diatas bangku kecil supaya lebih tinggi dan pijak dengan jari kaki. Letakkan siku kita atas lutut
 
5)    Cuba pergerakan seperti merebahkan diri, Kemudian duduk tegak beberapa kali untuk menggerakkan otot - otot perut. Sepatutnya anda boleh merasa otot - otot mengetat dan mengendur.
 
6)    Ambil tuala wanita dan lipat dua, letakkannya atas perineum dan tutup sebarang jahitan, jika ada, dan tekan dari depan semasa membuang air besar supaya anda berasa selamat dan berasa jahitan anda tidak akan terlucut. Membuat sebegini membantu menyokong lantai pelvis dan meyakinkan anda yang jahitan anda tidak akan terkoyak (Sebenarnya ini tidak akan berlaku In shaa Allah).

Set Berpantang Shaklee Membantu Mengatasi Masalah Sembelit Selepas Bersalin

Persediaan awal untuk proses berpantang adalah sangat-sangat penting. Ianya boleh membantu anda berpantang dengan selesa dan yang penting boleh mengelakkan masalah sembelit selepas bersalin atau semasa berpantang.



Set berpantang ini terdiri daripada vitamin-vitamin yang semulajadi, selamat dan berkesan. Ia membantu anda berpantang dengan selesa dan membantu menyokong proses menyusukan bayi supaya ianya jadi lebih menyeronokkan.

Set ini juga merupakan titik tolak Cikta mencuba produk Shaklee. Alhamdulillah Cikta Berjaya menyusukan anak kedua dan ketiga sepenuhnya tanpa bantuan susu formula. Sangat puas hati. Walaupun semasa anak pertama Proses penyusuannya boleh dikatakan gagal. Tetapi dengan mengamalkan set ini semasa berpantang anak kedua dan ketiga, Alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Sembelit semasa berpantang juga cikta pernah alami dan sesungguhnya ianya sangat menakutkan.

Testimoni Set Berpantang Shaklee






Untuk terus membeli secara online klik disini


Untuk sebarang pertanyaan mengenai set berpantang ini. Boleh terus klik di SINI untuk menghubungi Cikta di applikasi whatsapp. Jangan risau Cikta merupakan seorang Pengedar Shaklee Malaysia yang sah daripada tahun 2013 lagi. Anda anak mendapat konsultasi premium secara percuma jika membeli set ini daripada Cikta.

Puan Masita Hassan.

Call / sms / WhatsApp :  +6012-7652258
Email : masitahassan86@gmail.com
Fanpage : Vitamin Keluarga Anda Johor Bahru
Facebook : Masita Hassan
Youtube Channel : Masita Hassan ibuohsemdotcom









Perbezaan Antara Gastrik Dan Gerd Serta Cara Mengatasinya

20:58 0 Comments A+ a-


Cikta tau ramai yang agak familiar dengan penyakit yang dinamakan gastrik tetapi agak jarang atau mungkin tidak pernah mendengar tentang Gerd.



Jadi, jom Cikta kongsikan sedikit ilmu tentang perbezaan dua kondisi ini. Semoga ianya akan menjadi manfaat untuk semua.

Gastrik 

Gastrik akan berlaku apabila kandungan asid hidroklorik (HCL) atau asid di dalam perut tidak stabil semasa proses pencernaan. Asid ini mempunyai sifat corrosive  atau menghakis yang boleh mencederakan sekiranya terkena pada kulit. Walaubagaimanapun, perut kita mempunyai perlindungan khas daripada asid HCL iaitu mukosa yang ianya berfungsi sebagai barrier daripada kesan asid HCL ini. 
Tiga jenis gastrik yang sering didiagnos oleh para doktor iaitu:
Gastritis ringan
Pembengkakan (inflamasi) pada bahagian lapisan perut yang bersentuhan dengan makanan

Gastritis berat
Iaitu berlaku kecederaan (luka) berpanjangan pada bahagian lapisan perut yang bersentuhan dengan makanan.

Ulser gastrik (Peptic ulcer)
·  Ulser gastric ini boleh berlaku apabila tiada keseimbangan antara kuantiti rembesan asid HCL yang terlalu banyak dan lapisan pertahanan mukosa yang menjadi lemah. Apabila lapisan mukosa menjadi lemah, asid hidroklorik boleh sampai kepada sel dan menyebabkan keradangan.
·   Ianya boleh dikesan melalui muntah yang pekat dan mengandungi darah atau warna gelap seperti kopi dan najis yang gelap dan hitam

Antara tanda-tanda gastrik adalah seperti:
·         Sakit perut pada bahagian atas perut atau abdomen.
·         Rasa senak, berangin atau pedih
·         Rasa tidak selesa dan kembung, sering sendawa selepas makan
·         Rasa loya dan muntah
·         Penurunan berat badan (pada peringkat gastrik yang teruk)


GERD


GERD adalah Gastroesophageal reflux disease (GERD) iaitu satu keadaan apabila kandungan asid refluks dalam perut tertolak ke atas dan memasuki saluran esofagus atau kerongkong. Aliran songsang ini menyebabkan keadaan yang tidak selesa seperti pedih hulu hati,  ketidakselesaan di bahagian dada yang menular hingga ke kerongkong, mulut terasa masam dan loya.

Menurut kajian yang dilakukan pada tahun 2012 di seluruh Asia tentang kesan GERD terhadap mutu kehidupan, anggaran 60 peratus daripada penghidapnya merasa tidak sihat, mengelak daripada makan sesetengah jenis makanan dan minuman, merasa letih dan sering khuatir disebabkan simptom GERD, manakala 50 peratus daripadanya terjaga daripada tidur sekurang-kurangnya sekali atau dua kali sebulan akibat simptom penyakit ini.
Bagaimana Gerd ini boleh berlaku?
Di dalam perut mengandungi asid yang membantu mencerna makanan yang kita makan. Apabila asid ini naik ke esofagus, struktur dinding esofagus tidak mampu mengendalikan asid ini lalu menyebabkan rasa terbakar (burning sensation) yang dikenali sebagai pedih hulu hati. Tidak semua yang alami pedih hulu hati ini adalah penghidap GERD tetapi sekiranya keadaan ini melanda anda lebih dari satu jam dan agak kerap, kemungkinan anda perlu berjumpa dengan doktor untuk diagnosis lanjut.
Antara simptom lain termasuk rasa mual dan muntah, perut kembung atau angin, sesak nafas terutama apabila berbaring dan sendawa kuat yang berlebihan. Penghidap GERD juga seringkali mengalami sakit dada yang terjadi apabila otot pencerut sphincter  tidak tertutup dengan sempurna lalu menyebabkan asid naik semula ke esofagus. Komplikasi GERD yang kronik boleh menyumbang kepada asma, batuk yang kronik dan pulmonary fibrosis. 
Penghidap kepada masalah GERD juga disarankan untuk mengelakkan beberapa jenis makanan dan minuman seperti arak, minuman berkafein, minuman berkarbonat, coklat, buah-buahan sitrus, makanan berlemak atau bergoreng, makanan pedas dan makanan berasaskan tomato seperti sos tomato, spaghetti dan lain-lain.

Bolehkah Masalah GERD Dan Gastrik Ini Dirawat?


Para pengamal perubatan mungin akan mencadangkan penghidap GERD dan gastrik untuk mengamalkan antasid yang boleh dibeli di farmasi untuk meneutralkan asid perut atau membantu otot mengosongkan perut anda. Sekiranya kondisi GERD anda semakin serius, pembedahan laparoskopik mungkin terpaksa dijalankan.
Tetapi, jika ada alternatif lain selain pembedahan untuk ikhtiar masalah Gastri dan Gerd ini, apa salahnya jika anda cuba kan?
Set Supplement Shaklee Cadangan Untuk Masalah Gastrik Dan Gerd

Bagaimana Set Gastrik dan Gerd ini berfungsi untuk membantu memberikan keselesaan kepada mereka yang bermasalah dan mengalami masalah Gastrik dan Gerd ini?
Energizing Soy Protein (ESP)
·         Membantu meneutralkan keasidan dalam perut kerana protein yang bersifat alkali.
·         Mengandungi 20 jenis asid amino lengkap yang membantu membina sel-sel baru dan menggantikan sel lama yang rosak akibat hakisan asid hidroklorik pada perut semasa proses pencernaan.

Ostematrix 
·         Lengkap dengan kalsium, magnesium dan vitamin D yang bersifat alkali membantu mengurangkan keasidan dalam perut.
·         Mengurangkan rasa pedih hulu hati dengan cara meneutralkan asid yang memasuki esofagus.

B Complex 
·         Membantu dalam proses sintesis DNA, menguruskan tekanan dan membina tenaga dalam proses metabolisme.
·         Mengandungi kesemua 8 jenis vitamin B yang diperlukan oleh tubuh bagi menggantikan nutrisi Vitamin B yang hilang dari badan setiap hari akibat tekanan

Peppermint Ginger Plus 
·         Mengurangkan masalah sebu, senak perut dan menyingkirkan angin dalam badan
·         Mengurangkan ketidakselesaan akibat masalah penghadaman.

Testimoni Set Gastrik Dan Gerd Shaklee





Untuk  terus membuat pembelian secara online anda terus klik gambar dibawah.


Atau terus menghubungi Cikta di applikasi whatsapp INI

Puan Masita Hassan.

Call / sms / WhatsApp :  +6012-7652258
Email : masitahassan86@gmail.com
Fanpage : Vitamin Keluarga Anda Johor Bahru
Facebook : Masita Hassan
Youtube Channel : Masita Hassan ibuohsemdotcom




Pengedar Shaklee Simpang Renggam, Johor, Pn Finas +6017-2118545

15:01 0 Comments A+ a-

Sekiranya Anda mahu membeli rangkaian produk Shaklee di Tempat Anda, Anda berjumpa tempat yang betul. Di sini Anda akan bertemu Pengedar Shaklee berserta Konsultasi premium apabila Anda membuat keputusan untuk menjadi pelanggan beliau. Beliau terkenal sebagai Stokis Shaklee di kawasan Simpang Renggam dan kawasan sekitar dengannya.

Apa lagi yang Anda tunggu? Anda boleh terus menghubungi Puan Finas +6017-2118545 , atau klik sahaja nombor telefon ini untuk terus ke aplikasi Whatsapp. Puan Finas juga ada membuat perkhidmatan Cash On Delivery (COD) di kawasan berhampiran seperti Bandar  Simpang Renggam dan kawasan yang berdekatan dengannya. Juga Pn Finas Juga Selalu ke Gelang Patah rumah ibunya jadi Pn Finas boleh membuat penghantaran ke sekitar Gelang Patah.

Mari Kita Kenali Puan Finas.


Assalamualaikum,

Nama saya Nur Syafinas binti Ramli lebih mesra dengan panggilan finas, berusia 28 tahun. Seorang ibu kepada seorang anak bernama Nur Fatin Sofia binti Mohd Fazli (Baby Shaklee) berusia 4 tahun. Berkelulusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) bertugas sebagai suri rumah sepenuh masa di rumahku syurgaku.

Tahun 2013, saya pernah diserang sakit perut yang amat memedihkan sampaikan waktu itu saya tidak boleh berjalan seperti biasa. Bayangkan waktu itu jalan terbongkok-bongkok dan tidak boleh menaiki anak tangga. Ketika diserang sakit perut itu saya sedang bertugas pada shift malam, menahan sakit sehingga menangis dan sahabat di tempat kerja bergegas membawa saya ke bahagian kecemasan hospital pakar putri untuk membuat pemeriksaan. Ketika Doktor scan dan memberitahu apa yang ada dalam perut saya seolah-olah saya tidak percaya. Luluh hati ini apabila Doktor memberitahu tentang kewujudan ketulan CYST di rahim saya sebesar 6cm. Allahhuakbar saya betul-betul terkejut dan saya terus ditahan wad.

Keesokan harinya, Doktor melakukan prosedur scan dan xray dan memberitahu bahawa rahim saya akan dibuang. Ya Allah ketika itu saya masih belum berkahwin dan ibu ayah tidak setuju dengan keputusan untuk membuang rahim saya. Ibu dan ayah saya berusaha dan berikhtiar dengan membawa saya berubat kampung dan mencari ubat-ubat tradisional untuk kesihatan saya ini tetapi ianya semua untuk menahan sakit seketika sahaja.

Sejak itu seorang sahabat di tempat kerja mencadangkan saya untuk mencuba mengamalkan GLA & B-COMPLEX dari Shaklee. Saya terus bersetuju. Selepas sebulan saya mengamalkan GLA & B-COMPLEX Shaklee apabila saya pergi buat checkup dan Doktor scan perut saya mangatakan CYST saya sudah mengecut. Ya allah happy tak terkata. Masa itulah saya terus jatuh cinta dengam produk Shaklee, ianya memberi kesan positif dan saya yakin ianya selamat melalui Journal-journal yang saya baca.

Syukur. Selepas 6bulan mengamalkan produk Shaklee saya berkahwin dan saya disahkan bunting pelamin, terus sujud syukur kami suami isteri dan pada masa tu juga saya dan en suami gembira dalam tangisan. 2bulan lepas itu kami buat buku pink dan doctor sahkan CYST saya dah xde langsung tapi akarnya masih hidup.

Ya betul apa yang dikatakan Doktor itu dan sekarang CYST OVARY saya aktif semula bersaiz 5.5cm. Saya teruskan makan GLA baru-baru ini scan cyst dah tiada. Saya yakin ianya disebabkan permakanan harian yang seimbang dan pengambilan supplement Shaklee.  Dan sekarang saya sedang berikhtiar untuk hamil baby kedua dengan produk Shaklee sahaja. I LOVE SHAKLEE❤

BAGAIMANA MENJADI AHLI SHAKLEE

Ada 2 pilihan untuk menjadi ahli Shaklee:-
1) Yuran Pendaftaran hanya RM65 + RM10 Postage (SEUMUR HIDUP). Yuran ini adalah untuk menampung kos BUSINESS KIT yang mengandungi catalog, product guide dan business manual.

ATAU

2) Buat pembelian dalam 1 RESIT sebanyak 200 point UV (Unit Value), iaitu bersamaan dengan RM650 anda akan mendapat KEAHLIAN PERCUMA (bernilai RM65) dan juga CASH BONUS (bernilai RM30+). Penjimatan hampir RM100.
Anda boleh hubungi Puan Finas untuk mendaftar sebagai SPONSOR/UPLINE.

KELEBIHAN MENJADI AHLI SHAKLEE


1) Boleh membeli produk Shaklee pada harga ahli. (25% less than retail price)
2) Dapat BONUS hasil pembelian/jualan setiap bulan 5%-21%. Makan sendiri pun boleh dapat bonus.
3) BERPELUANG membuat business Shaklee, (online dah offline) dengan bantuan sponser/upline Anda.
4) ACCESS kepada SPECIAL GROUP facebook untuk maklumat terperinci mengenai produk2 Shaklee.
Dalam group ini, anda akan didedahkan dengan rahsia rahsia bagaimana menjalankan business secara online.
Di sini juga, anda akan membaca testimoni Rahsia Kejayaan ramai orang yang sudah berjaya dalam perniagaan online ini.
Di situ, anda boleh dapatkan bantuan khidmat nasihat. Apa yang perlu dilakukan untuk memulakan perniagaan online.

Di situ juga, ada perkongsian kisah jatuh bangun orang lain dalam perniagaan online ini. Jika hendak berjaya, kita mesti dikelilingi oleh mereka yang sudah berjaya. Dan bila anda berada dalam group itu, bermulalah hidup anda di sekelilingi oleh mereka yang telah pun berjaya.

Anda tanya satu soalan, 10-20 orang yang akan menjawab untuk membantu anda. Semua orang nak tarik anda ke atas. Tak ada orang yang nak tolak anda ke bawah.

Mudah sahaja kan, hanya klik


terus ke Aplikasi whatsapp dan terus boleh bertanya kepada Puan Finas.
Beliau sedia membantu. In shaa Allah!